Piața de artă și antichități valorează 50 de miliarde de dolari. Acesta este un sector în creștere, care totuși trebuie să se ocupe de comerțul ilegal, care reprezintă o mare parte din întreaga industrie.
Publicitate
Lumea s-a blocat în timpul valurilor pandemiei, dar piața neagră de artă și antichități a continuat să prospere, generând 10 miliarde de dolari în doar doi ani.
Potrivit unor organizații precum UNESCO și Interpol, sume mari provenite din comerțul ilegal de artă sunt deturnate pentru finanțarea activităților criminale. Interesul pentru această piață continuă să crească, potrivit Euronews.
Vânzarea de antichități furate are loc la scară globală, pentru a o contracara este nevoie de o rețea internațională de agenții specializate: aici intervine Interpol.
Organizația are un întreg departament dedicat combaterii infracțiunilor împotriva bunurilor culturale și și-a intensificat recent eforturile de a depista antichitățile furate prin lansarea unei aplicații numită ID-Art , care servește la identificarea a ceea ce sunt cunoscute sub denumirea de ”antichități de sânge”.
????ID-Art is now available for download!
— INTERPOL (@INTERPOL_HQ) May 6, 2021
✅ Access the INTERPOL Stolen Works of Art database
✅ Create an inventory of private art collections
✅ Report cultural heritage sites potentially at risk
???? https://t.co/9QkJs1UnjE pic.twitter.com/AmwdStO9Rr
”Întrucât comerțul ilegal cu opere de artă este un fenomen global, țările trebuie să colaboreze”, spune Corrado Catesi de la Interpol. El continuă: ”Rolul nostru este înainte de toate să sprijinim țările membre și unitățile specializate în acest domeniu. Un instrument pe care l-am dezvoltat este ID-Art, prima noastră aplicație mobilă. Cu această aplicație este posibil să înțelegem dacă un obiect este inclus în baza noastră de date. Dacă obiectul apare, înseamnă că a fost furat".
Aplicația ID-Art este un instrument perfect pentru polițiști, ofițeri vamali, colecționari de artă, public și artiști. În Spania și România unele unități specializate au recuperat deja obiecte de artă datorită aplicației.
UNESCO și Interpol sensibilizează colecționarii de artă și publicul cu privire la bunurile culturale furate: dar se poate face mai mult pentru a combate comerțul ilegal?
Deborah Lehr, membră a Coaliției pentru Antichități, spune că ”avem nevoie de legi mai bune la nivel internațional. Trebuie să considerăm că este o infracțiune, deci trebuie să existe pedepse severe. Intrarea într-un sit arheologic sau muzeu și vânzarea bunurilor furate: ne confruntăm cu efracție și furt cu efracție. Așa trebuie să privim aceste activități, pentru că de multe ori acești bani susțin crima organizată. Dar este și o crimă împotriva umanității".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu