10 miliarde de lei au fost virați la Pilonul II de pensii în 2021

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Românii au virat anul trecut la fondurile de pensii Pilon II aproape 10 miliarde de lei.

Viitorii pensionari ai României, adică acei salariaţi care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâ­neţe, au virat 9,8 mld. lei (2 mld. euro) către fondurile de pensii private obligatorii Pilon II în 2021, arată datele agregate de ZF de la Au­to­ritatea de Supraveghere Financiară.

Astfel, în fiecare lună din 2021, în conturile celor mai mari investitori ai bursei locale, respectiv cele şapte fonduri Pilon II, au intrat în medie circa 815 milioane de lei de la salariaţi, sume de bani care au fost direcţionate în cea mai mare parte în achiziţia de titluri de stat şi în proporţie de circa 25% către acţiuni.

Comparativ cu 2020, sumele s-au majorat cu 1 mld. lei pe fondul creşterilor salariale şi ca urmare a majorării celor care au început să cotizeze la P2.

Creşterea Bursei de Valori Bucureşti cu 7% în decembrie a dus activele fondurilor Pilon II la un maxim istoric de 89 mld. lei, scrie Mediafax.

Elena Cristian îl trage la răspundere pe Câciu: Noi vorbim de mere și dânsul ne răspunde cu pere

Invitată la Realitatea Plus, Elena Cristian, redactor-șef DC Business, a vorbit despre creșterea economică din România, despre negocierile din PNRR, pensiile vârstnicilor și împrumuturile pe care le face Ministerul Finanțelor.

„Această creștere economică, dacă nu este pusă pe o foaie de hârtie cu toți ceilalți indicatori economici, nu reprezintă nimic. Creșterea economică nu are cum să se simtă, poate să fie și 20%. Când te împrumuți foarte mult și când susții aproape tot din țară cu împrumuturi, când nu te uiți la inflație și la creșterea record de prețuri care s-a întâmplat anul trecut, nu are acum. Și dacă ai majora salariile cu 15%, tot n-ai reuși să acoperi creșterea de prețuri de anul trecut.“, a precizat Elena Cristian.

„PNRR-ul nu s-a negociat cum trebuie. Acel procent din PIB pentru pensii, despre care vorbim de luni în șir, s-a negociat așa pentru că Guvernului de atunci, celor care au negociat PNRR-ul, le-a fost mult mai ușor să nu depună eforturi pentru creșterea gradului de colectare și au zis: De ce să scoatem noi evaziunea fiscală la suprafață? De ce să facem ceva cu economia gri? De ce să aducem mai mulți bani la buget? Rămânem pe ultimul loc la colectare în Europa și îi lăsăm pe pensionari cu pensiile astea. Ce dacă mor de foame și rămân cu cea mai de mizerie pensie din Europa?

Dacă ar fi crescut gradul de colectare în PNRR și dacă s-ar fi adus mult mai mulți bani la buget, cu siguranță că procentul pentru pensii din PIB ar fi fost la media europeană, 13%. Despre asta vorbim acum.

Se tot zice: Avem creștere economică, suntem tigrul Europei... Nu suntem nimic. Avem o creștere economică bazată pe împrumuturi, pe împrumuturi din ce în ce mai scumpe (...)“, a conchis Elena Cristian, redactor-șef DC Business (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel