Prof. Dr. Codruț Sarafoleanu subliniază că 90% din infecțiile de trac respirator sunt virale și în aparență toată lumea crede că sunt bacteriene și necesită tratament antibiotic.
”Avem o problemă de sănătate publică, sunt niște cifre foarte seci, 1,27 milioane de decese anual și până în 2050 aproape 10 milioane de decese în fiecare an care se pot datora unor infecții incurabile la momentul acela dar curabile în acest moment. În ceea ce privește inițiativa noastră, împreună cu Societatea de Medicină a Familiei în 2019, am avut primele astfel de întâlniri și sensibilizări ale opiniei publice, a pacienților, organizațiilor de pacienți și a factorilor de decizie din România.
Am pornit de la faptul că 90% din infecțiile de trac respirator sunt virale și în aparență toată lumea crede că sunt bacteriene și necesită tratament antibiotic, evident nasul înfundat, secrețiile nazale și celebrul roșu în gât sunt problemele esențiale pentru care românii iau antibiotic sau își doresc o prescripție cu antibiotic”, a declarat prof. dr. Codruț Sarafoleanu, în cadrul conferinței ”Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practic”, organizată de DC Media Group.
”Dacă ne uităm la CDC, un studiu din 2021-2023, deci acoperă și perioada pandemiei, România ocupă locul unu rezistență la Pseudomonos Aeruginosa, la combinații de antibiotice. Locul unu, undeva 36% rezistența la Macrolides a pneumococului și locul doi la rezistența stafilococului auriu meticilino-rezistent. Asta este o problemă semnificativă și în ceea ce privește infecțiile de spital. Din punctul ăsta de vedere stăm foarte rău. 53% dintre pacienți au luat antibiotice pentru afecțiunea de trac respirator în ultimele șase luni. La nivel global, pentru că aici este invocat un studiu la nivel global, cam 40%, țări care au procente mai mari de rezistență la antibiotice decât România. Ceea ce mă îngrijorează pe mine, vedeți aproape jumătate dintre cei care au fost consultați să răspundă la acest studiu, nu au răspuns, ceea ce înseamnă că acel procent s-ar putea să fie un pic mai mare”, a mai declarat prof. dr. Codruț Sarafoleanu.
Vezi conferința completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News