Pe lângă multitudinea de informații reale, internetul este mediul perfect și pentru transmiterea unor informații false și a miturilor pe care ar trebui să încetăm a le mai crede.
Publicitate
1. Omul explodează în spațiu
Greșit. Omul nu explodează dacă este aruncat în spațiu fără costum de protecție. Defapt, omul poate supraviețui, fără niciun efect advers, până la 30 de secunde în spațiu. Lipsa oxigenului este motivul pentre care omul nu poate supraviețui în spațiu. Din aceasta cauză, omul se asfixiază, nu explodează.
2. Venus și Pământul sunt identice
Venus nu seamnă cu Terra. Oamenii de știință se refereau la Venus ca fiind ”sora geamănă” a Terrei, însă după ce omul a trimis prima sondă spațială pe suprafața Luceafărului și a observat condițiile mortale de pe planetă.
3. Soarele este o minge de foc
Soarele nu este o minge de foc pentru că nu arde, ci strălucește. Aceasta poate fi o diferență nesemnificativă pentru omul obișnuit. Căldura solară este determinată de reacții nucleare, nu de reacții chimice, așa cum este focul.
4. Soarele e galben
Toată lumea desenează soarele galben. Așa suntem învățați în familie și la școală. E normal, dacă ne uităm la soare îl vedem galben, datorită atmosferei. În realitate, însă, soarele este alb și asta se poate observa și cu ochelarii de eclipsă.
5. Vara, Pământul este mai aproape de Soare
Ideea că Pământul este, pe timpul verii, mai aproape de Soare a părut din cauza înțelegerii greșite asupra modului în care se formează anotimpurile.
Axa în jurul căreia se învârte Terra este înclinată. Atunci când este înclinată spre Soare e vară.
Este totuși adevărat că distanța dintre Pământ și Soare diferă (oribita planetei fiind eliptică), însă nu asta dă naștere anotimpurilor.
6. Luna are o parte întunecată
Luna nu are o parte care este mereu întunecată. Este adevărat, că de la sol, vedem aceeași parte a Lunii, însă, treptat, toată suprafața ei primește lumină.
7. Sunetul în spațiu
Industria cinematografică a indus multe idei greșite oamenilor. Producătorii de filme nu sunt interesați ca filmul să fie corect din punct de vedere științific, ci să atragă. Prin urmare, dacă au cheltuit un buget mare pentru ”o explozie în spațiu”, e normal să se asigure că spectatorii ”aud” acea explozie.
În realitate, sunetul nu poate călători în spațiu pentru că nu există atmosferă.
8. Nu poți trece prin centura de asteroizi
Am văzut cu toții acele scene din filme în care o navă spațială trece prin centura de asteroizi și este bombardată de aceste obiecte. Adevărul este că trebuie să ai un ghinion astronomic să fii lovit. Distanța dintre asteroizi variază între sute și mii de kilometri. Defapt, există o șansă la un milion să fii lovit de ceva în centura de asteroizi. Gândiți-vă că, până acum, 11 sonde au trecut prin centura de asteroizi și niciuna nu a fost lovită.
9. Marele Zid Chinezesc se vede din spațiu.
În condiții ideale, Marele Zid Chinezesc se poate observa de pe Stația Spațială Internațională, care se află pe orbita planetei. Mai departe de atât nu se poate.
Mai jos vedeți prima imagine făcută Marelui Zid Chinezesc din spațiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu