Sughiți și nu te poți opri? Sunt mai multe motive pentru care se pot ascunde în spatele acestei situații. Iată 10 cele mai surprinzătoare dintre ele.
Sughiți minute în șir și orice ai încerca pare să nu te scape de asta? Poate nu iei măsurile corecte.
Potrivit literaturii de specialitate, sughițul este o contracție spastică involuntară apărute la nivelul diafragmei, atunci cand nervul vag este iritat, care se repeta de mai multe ori pe minut.
Iată care pot fi cauzele lui:
1. Iei pastile care provoacă această contracție spastică
Medicația poate afecta nervii din diafragmă, mușchiul de sub plămâni care ajuta la respirație. Sughițul este un reflex automat cauzat de o contracție bruscă a diafragmei. Medicamente cunoscute că le declanșează includ sedative precum diazepam, levodopa (pentru boala Parkinson), steroizi și unele antibiotice și analgezice. Vorbiți cu medicul dacă aveți acest simptom.
2. Mâncați prea repede!
Orice mișcare care extinde diafragma în sus sau mărește cantitatea de aer sau lichid din stomac, cum ar fi mâncatul prea rapid, ar putea stimula nervul vag (care trece prin esofag până la stomac), provocând spasmul involuntar care declanșează sughițul.
3. Ați mâncat cartofii reci
Când cartofii sunt gatiți și apoi răciți, ei conțin un amidon mai rezistent, care este mai greu de digerat. Acest lucru poate crea o mulțime de gaze, iritând diafragma. Încercați să-I mâncați proasăt gătiți și calzi sau măcar încet și în cantități mici.
4. Dați vina pe refluxul acid
Acidul digestiv poate scăpa și poate călători spre esofag, iritând nervii de acolo, provocând sughițuri. Întrebați medicul ce puteți lua contra refluxului acid.
5. Ați avut o zi stresantă
Stresul, anxietatea și entuziasmul ne fac să respirăm mai repede, ceea ce pune presiune asupra diafragmei. Trebuie să încerci să-ți calmezi respirația, inhalând cât de tare poți pentru a crește cantitatea de dioxid de carbon din sânge, care inhibă spasmele.
6. Ai grijă în zilele reci
Modificările bruște de temperatură - cum ar fi răcirea bruscă a vremii care a fost prognozată pentru următoare aperioadă - pot provoca sughițuri.
7. Problema pleacă de la o infecție
Sughițurile pot fi cauzate de iritarea cronică a nervilor sau țesuturilor din diafragmă, stomac sau esofag. Aceasta poate fi o consecință a unor afecțiuni grave, cum ar fi infecția vezicii biliare, inflamația inimii sau o anumită stare a creierului. Dacă sughițul persistă 48 de ore, consultați urgent medicul.
8. Ar putea fi simptom al unei boli de rinichi
Rinichii care nu funcționează cum trebuie nu pot filtra substanțele nocive cum ar fi ureea (un compus de proteine). Atunci când nivelurile ridicate de uree se acumulează în sânge, ele pot irita nervul frenic, provocând spasme. Consultați medicul de familie dacă persistă sughițul!
9. Felicitări, sunteți însărcinată!
Două treimi din femeile însărcinate au problele cu sughițul. Acest lucru se datorează eliberării excesive a hormonului progesteron care încetinește digestia, în tip ce poziția fătului pune presiune asupra diafragmei.
10. De ce sughiță bebelușii mai des?
Bebelușii tind să înghită o cantitate excesivă de aer, făcându-i mai predispuși la sughițuri. Puneți copilul într-o poziție mai verticală atunci când îl hrăniți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News