O campanie de informare privind prevenirea și reducerea infracţionalităţii în unităţile de învăţământ, iniţiată de Ministerului Afacerilor Interne, va fi derulată timp de două săptămâni și în judeţul Cluj, sub sloganul ”10 pentru siguranță”.
Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a lansat campania ”10 pentru siguranță”, alături de Instituția Prefectului, Inspectoratul Școlar, Agenția Națională Antidrog, Agenția Națională Impotriva Traficului de Persoane, Inspectoratul de Jandarmi Județean și Gruparea de Jandarmi Mobilă și Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul ISJ Cluj.
Comandantul IPJ Cluj, comisarul șef de poliție Mircea Rus, a declarat că 'Ne va preocupa siguranța rutieră, vor fi făcute informări pentru prevenirea și combarerea consumului de droguri, traficului de persoane și bullying-ului. Anumite proiecte au început deja. Colaborăm și cu ISU și cu Jandarmeria, care vor face și demonstrații în școli. Unul dintre principalele sfaturi pe care le putem oferi elevilor și părinților este o atenție sporită la rețelele de socializare.'
'Cand îți dotezi copilul cu gadgeturi scumpe îl expui la riscuri. Mai simplu este sa nu trimită copiii cu telefoane scumpe la școală. Majoritatea infracțiunilor din școli din 2018 au fost furturi de telefoane, dar ce te faci dacă, manipulând un telefon pe stradă, vine un agresor și îi dă în cap elevului ca să îi fure telefoanul? Trebuie să conștientizate aceste lucruri și să le prevină. Unul dintre principalele sfaturi pe care le putem oferi elevilor și părinților este o atenție sporită și la rețelele de socializare. Racolarea copiiilor se face prin intermediul acestora.' a declarat șeful IPJ Cluj, Mircea Rus.
În cadrul conferinței s-au discutat și alte aspecte de securitate ce țin de pregătirile pentru noul an școlar. Prefectul județului Cluj, Aurel Cherecheș a menționat, după ce a avut o întâlnire cu reprezentanții ISJ Cluj, faptul că 'S-a verificat pregătirea pentru începerea anului școlar, de la existența gardurilor pentru a putea asigura protecția elevilor, până la sistemele de securitate. Fiecare școală din județ are o persoană de legătură care este în contact cu Poliția. Am impus, și vom urmări să se respecte, o implicare foarte serioasă a conducerilor școlilor, a profesorilor de serviciu în supravegherea situațiilor care pot apărea. Trebuie ca în permanență sa fie cineva de serviciu, un profesor, care să poată fi contactat. Directorilor li s-a cerut o mai strânsă legatură cu familia și Poliția, acolo unde sunt cazuri cu risc' a declarat prefectul județului Cluj, Aurel Cherecheș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci