Oamenii de știință au propus 10 reguli de aur pentru plantarea de copaci, o prioritate de top pentru toate țările lumii în acest deceniu.
Conform BBC, plantarea copacilor este o soluție genială prin care se poate combate încălzirea globală și prin care se poate proteja biodiversitatea, însă un copac plantat unde nu trebuie poate face mai mult rău decât bine, au spus experții britanici de la Grădinile Botanice Regale din Kew.
Conservarea pădurilor este întotdeauna de preferat, spun experții, fiindcă pădurile cu vechime înghit mai bine carbonul și sunt mai rezistente la incendii, furtuni și secete. „Mereu când avem de ales, insistăm pe faptul că oprirea defrișării și protejarea pădurilor rămase este prioritatea”, a spus prof. Alexandre Antonelli.
Studiile au arătat că convingerea comunităților locale să planteze este cheia succesului acestor proiecte. De obicei, oamenii din zonă au cel mai mult de câștigat din protejarea pădurilor lor.
Regenerarea pădurilor are la bază mai multe obiective, printre care protejarea față de încălzirea globală, îmbunătățirea conservării și beneficii economice/culturale.
Plantarea copacilor trebuie să aibă loc în zone în care a fost pădure în mod istoric, nu în câmpii sau mlaștini.
Dacă copacii sunt lăsați să crească la loc în mod natural, atunci autoregenerarea este mai ieftină și mai eficientă decât plantarea lor.
Semințele copacilor trebuie să fie rezistente atât la climatul actual, cât și la climatul care se poate schimba în viitor.
Modul de procurare al semințelor sau copacilor trebuie plănuit dinainte, împreună cu localnicii zonei.
Combinarea cunoștințelor științifice cu cele locale este ideală. Cel mai bine ar fi să se înceapă cu experimente la scară redusă, nu direct cu plantări în masă.
Profitabilitatea plantării copacilor trebuie să fie asigurată fiindcă acționarii trebuie recompensați, de la cel mai mic (localnicii) la cel mai mare (finanțatorii).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News