10 sfaturi pentru a mânca sănătos la masa de Crăciun

Masa-de-Craciun
Masa-de-Craciun

În preajma Sărbătorilor, românii nu le lipsesc de pe masă sarmalele, carnea de porc și renumitele

Regula de aur pentru nu "deranja" sistemul digestiv în preajma Sărbătorilor este următoarea: se recomandă a se mânca eșalonat, în reprize și fără a amesteca felurile, totodată, fără graba de a termina totul.

1. Se pot prepara mâncăruri tradiționale sănătoase, în condițiile în care există acces la carne provenită de la un porc crescut într-o gospodărie de la țară, dar verificată din punct de vedere sanitar-veterinar, pentru a se elimina riscul trichinelozei.

2. Se poate mânca sănătos de Sărbători în măsura în care se respectă rețetele tradiționale autentice și se prepară mâncărurile într-un mod mai dietetic. Medicii susțin că este foarte important să nu se adauge în preparate bazele alimentare pline de E-uri.

3. În fapt, toate produsele tradiționale de Crăciun sunt extrem de greu de digerat, sunt bogate în grăsime și au densități calorice foarte mari. Sarmalele, un fel de mâncare foarte îndrăgit la români, erau consumate de înaintași doar la marile sărbători și în cantități moderate, acestea fiind greu de digerat datorită asocierii cărnii tocate grase cu orezul amidonos. Sarmalele din carne nu sunt recomandate, mai ales în asociație cu alcoolul și fumatul. Comparativ, sarmalele de post, îndeosebi cele din orez integral sau basmati, cu adaos de leguminoase sau ciuperci și nuci, pot fi un fel savuros și relativ sănătos.

4. Pentru cei care au ținut post, consumul brutal de astfel de mâncăruri indigeste, acompaniate de un exces de alcool, poate declanșa crize pancreatice acute extrem de periculoase sau indigestii. Având în vederea acestea, masa de Crăciun trebuie abordată cu mare cumpătare, împărțind bucatele în reprize mici și dese, cu pauze de plimbare în aer curat. În încăperea în care se ia masa nu trebuie să se fumeze.

Mai multe sfaturi despre consumul progresiv de bunătăți

5. Medicii recomandă evitarea combinării alimentelor care conțin proteine de origine animală cu alimente amidonoase, spre exemplu, asocierea fripturii cu cartofi prăjiți, paste făinoase, foietaje. Totodată, nu este indicată combinarea grăsimilor și alimentelor grase cu alimente proteice, precum și a grăsimilor cu zaharurile. Se recomnadă combinarea leguminoaselor (soia, mazăre, fasole, năut etc.) cu amidonoasele (făina, pâinea, orezul, pastele, cartofii), a legumelor bogate în săruri minerale, vitamine, antioxidanți (fasole verde, salată, varză, morcov, broccoli etc.) cu mâncărurile proteice (carne, ouă, pește etc.), precum și asocierea grăsimilor cu verdețurile.

6. Pentru a preveni indigestiile, între felurile de mâncare sau la sfârșitul mesei, sunt recomandate fructele crude. Ananasul crud este cel mai bun pentru îmbunătățirea digestiei. De asemenea, se poate consuma papaya, kiwi sau o băutură amară, cum este ceaiul verde sau cafeaua, pentru a stimula digestia.

7. La nevoie, se poate administra un preparat medicamentos pe bază de săruri biliare sau un supliment alimentar enzimatic care să ajute digestia. Un excelent aliment tonifiant pentru sistemul gastrointestinal este ghimbirul.

8. Doctorii nu recomandă stropirea mâncării din abundență cu alcool, deoarece acesta înrăutățește dramatic digestia, suprasolicitând pancreasul, ficatul, bila, rinichii.

9. Este important să se evite consumul excesiv de sare (risc pentru hipertensivi) și de afumături (risc pentru suferinzii de stomac, ficat).

10. Când vă așezați la masă, este recomandat să fiți odihniți. Creați o ambianță plăcută de calm și armonie, cu muzică de calitate, specifică sărbătorilor, dar în surdină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel