Colegiul Naţional 'Emanuil Gojdu' din Oradea va sărbători, în 5 octombrie, împlinirea celor 100 de ani de la înfiinţare, moment în care va avea loc dezvelirea statuii reabilitate a lui Emanuil Gojdu în parcul 1 Decembrie, din apropierea şcolii.
Conducerea colegiului împreună cu Primăria Oradea organizează, în perioada 29 septembrie - 5 octombrie, o serie de evenimente pentru aniversarea celor 100 de ani de la inaugurarea solemnă a primului său an şcolar, pe 5 octombrie. Înfiinţat în anul 1919, în cadrul României întregite, alături de mai multe licee româneşti în Transilvania, fostul Liceu 'Emanuil Gojdu' a ajuns în prezent colegiu naţional, cu peste 1.100 de elevi, 70 de profesori şi aproximativ 20.700 de absolvenţi de liceu de-a lungul timpului. Actul de înfiinţare a liceului datează din 15 iunie 1919.
La 1 august 1919 încep prenotările elevilor, în 2 octombrie are loc primul consiliu profesoral, iar în 5 octombrie 1919 are loc inaugurarea solemnă a anului şcolar. 'Pentru administraţia locală este o onoare să participe la aceste evenimente menite să aniverseze cei 100 de ani de existenţă a acestei şcoli de prestigiu. Pentru a marca cum se cuvine acest moment aniversar, vom dezveli statuia reabilitată a lui Emanuil Gojdu pe noul amplasament din Parcul 1 Decembrie, la intrarea dinspre colegiu. Dezvelirea statuii va avea loc sâmbătă, 5 octombrie, la ora 12, ocazie cu care îi invit pe orădenii să participe alături de noi la acest moment festiv', a spus primarul Ilie Bolojan.
Activităţile organizate cu ocazia sărbătoririi centenarului Colegiului Naţional 'Emanuil Gojdu' sunt variate, incluzând atât programe destinate elevilor actuali, cât şi celor care şi-au terminat studiile în băncile acestei şcoli. 'În majoritatea programelor organizate am încercat să implicăm atât foşti gojdişti, ei arătându-se foarte bucuroşi şi entuziasmaţi să aibă posibilitatea de a se implica, cât şi elevii actuali. Parte din cei contactaţi, absolvenţi ai colegiului, vor participa atât în calitate de invitaţi la evenimente, cât şi în calitate de organizatori ai programelor', a menţionat directorul colegiului, Florin Nicoară. Programul de centenar a început duminică cu crosul gojdiştilor 'Aleargă cu Gojdu', cu peste 300 de participanţi în Parcul 1 Decembrie, elevi actuali, părinţii acestora şi foşti elevi, dar şi alţi orădeni care simpatizează cu şcoala. Programul de luni, 30 septembrie, a fost dedicat expoziţiilor. Astfel, în cabinetul de biologie s-a deschis o expoziţie realizată de elevi, intitulată 'Frumuseţea din reciclabile', iar în sala festivă a colegiului a fost deschisă o altă expoziţie, care prezintă şcoala în diferite ipostaze.
Marţi, 1 octombrie, colegiul va fi gazda mai multor lansări de carte: Decenalul 2009-2019; Monografia centenarului; numărul aniversar al revistei şcolii 'Ţara visurilor noastre', primul număr al acesteia apărând la 1 decembrie 1937, această revistă fiind printre cele mai vechi reviste şcolare din România. Tot marţi, se va lansa o carte inedită intitulată '100 de gojdişti de prestigiu', cu personalităţi care au făcut performanţă în diverse domenii de activitate. Legat de această carte, directorul Nicoară a precizat că până în acest moment are cunoştinţă de nu mai puţin de 21 de academicieni care au studiat la Gojdu.
Ziua de 2 octombrie este dedicată actualilor elevi, când se vor organiza mese rotunde, sesiuni de comunicări, prezentări şi concursuri. În 3 octombrie, se vor organiza evenimente pe diferite tematici, unde vor conferenţia absolvenţi ai şcolii. Data de 4 octombrie este dedicată lansării de cărţi scrise de gojdişti, dar şi unui concurs interjudeţean, după care vor urma momente artistice şi vor fi premiaţi 60 de elevi din cadrul instituţiei de învăţământ. Programul va continua în curtea şcolii, cu un concert al trupei Mustang din Oradea şi un concert Smiley. Sâmbătă, 5 octombrie, manifestările vor atinge punctul culminant: la ora 12, în parcul 1 Decembrie unde va fi dezvelită statuia reabilitată a lui Emanuil Gojdu, după care pe faţada clădirii colegiului va fi dezvelită o placă comemorativă a centenarului. De la ora 13, se vor organiza diverse festivităţi pentru absolvenţi şi invitaţi, vor avea loc discursuri festive, momente artistice realizate de către absolvenţii colegiului, iar de la ora 16.30 va avea loc concertul formaţiei 'Celelalte Cuvinte', urmat de concertul trupei 'Direcţia 5'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News