100 de ani de la inaugurarea Teatrului Odeon, pe muzică de Wagner şi versuri de Arghezi

IMG_8638
IMG_8638
Alegeri prezidentiale 2024

Teatrul Odeon a sărbătorit, luni seară, 100 de ani de la primul spectacol pe această scenă, prilej cu care prietenii instituţiei, printre care s-au numărat Tamara Buciuceanu Botez, Ion Caramitru, Ion Lucian şi Mircea Diaconu, s-au delectat cu un program inspirat din cel al serii inaugurale din 1911.

Autor: Raluca Boloș

În săptămâna 12-18 decembrie, teatrul Odeon din București sărbătoreste 100 de ani de la primul spectacol pe această scenă. Spectacolul organizat luni seară la instituţia condusă de Dorina Lazăr a reprezentat centrul evenimentelor dedicate centenarului Teatrului Odeon şi prietenilor acestuia.

"Este sărbătoarea artiştilor. Dacă stăm să ne gândim câte generaţii de artişti au păşit pe această scenă, în această sută de ani, sigur vom fi mândri că suntem alături de ei acum", a spus în debutul evenimentului Dorina Lazăr.

Printre cele câteva sute de prieteni ai Teatrului Odeon prezenţi la sărbătoarea de luni seară s-au numărat, pe lângă Tamara Buciuceanu, Ion Caramitru, Ion Lucian şi Mircea Diaconu, şi Dinu Cernescu, Alexa Visarion, Ioan Bogdan Lefter, Demeter Andras etc.

Pe 25 decembrie 1911 a fost inaugurat Teatrul Comoedia, construit de arhitectul Grigore Cerchez, având două săli de spectacol şi tavanul glisant, care mai funcţionează şi astăzi. Întreaga activitate artistică desfăşurată aici până în prezent a fost pusă în pagină de Maria-Magdalena Ioniţă în volumul aniversar "Teatrul Comoedia - Odeon. Un secol de istorie", care a fost lansat luni seară, în debutul spectacolului aniversar de la Teatrul Odeon, de istoricul Georgeta Filitti şi de criticul de teatru Marina Constantinescu, în prezenţa autoarei.

"Este o seară specială pentru noi toţi. Este atât de emoţionant ca după 100 de ani să existe acest teatru cu istoria lui. Sunt 100 de ani de mare istorie", a subliniat şi Marina Constantinescu.

Programul spectacolului, inspirat din cel al serii inaugurale din 25 decembrie 1911, a continuat cu "Uvertura" din opera "Tannhäuser" de Richard Wagner, interpretată de orchestra Universitaria a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, dirijată de Alexandru Ganea.

După recitalul wagnerian, spectatorii s-au putut delecta cu câteva imagini de arhivă din anul 1911, în lume şi în România. "Dacă ar fi să ne luăm după imaginile acelea, de atunci eram în Europa", a spus Dorina Lazăr, mulţumindu-i lui Stelian Tănase care a "mijlocit" prezentarea respectivului filmuleţ, luni seară, la Teatrul Odeon.

Momentul memorabil al serii s-a produs în timpul piesei "Rapsozii", când o parte din tavanul mobil al Teatrului Odeon a fost retras, spectatorii din primele rânduri ale sălii putând să vadă cerul.

Finalul evenimentului a fost marcat de aplauze lungi. "Consider aplauzele pentru toţi actorii care 100 de ani au jucat aici", a spus Dorina Lazăr. Totodată, artista a spus că îi pare rău că la eveniment nu participă şi maestrul Radu Beligan, care joacă la Cluj. "Dar probabil va veni la cea de-a doua sută de ani", a mai spus Dorina Lazăr în aplauzele sălii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel