EXCLUSIV  100 de ani de la Trianon. Senatorul Marinescu: De ce nu se vorbește despre acest subiect

Marius Marinescu a vorbit despre un moment fundamental în istoria României: semnarea Tratatului de la Trianon. De asemenea, senatorul a spus și de ce nu prea se vorbește despre acest subiect.

"Marile puteri au recunoscut România Mare"

"Se împlinesc 100 de ani de la 4 iunie 1920, momentul în care România Mare a fost recunoscută de marile puteri. Este cel mai important eveniment din istoria noastră. Vorbim de cinci etape, până s-a ajuns la România Mare: Unirea Principatelor, 24 ianuarie 1862; Unirea Regatului Român cu Basarabia - 27 martie 1918 ;  Unirea Regatului Român cu Bucovina - 28 noiembrie 1918;  Unirea cea Mare - 1 decembrie 1918, Alba Iulia, recunoscută la nivel naţional".

Marile puteri au recunoscut România Mare prin Tratatul de la Trianon. Atunci, comisia a fost condusă de Georges Clemenceau, preşedintele Franţei, şi s-au stabilit și graniţele României. De fapt, cele 16 state aliate care au câştigat Primul Război Mondial au semnat tratatul cu Ungaria. Atunci, s-au stabilit graniţele Ungariei. Cam asta a fost şi recunoaşterea celorlalte graniţe", a spus senatorul Marius Marinescu, în exclusivitate pentru DCNews.

"De asta nu prea se vorbeşte"

"Din păcate, puţină lume ştie că noi, la timpul respectiv, am pierdut o parte din Banat în favoarea sârbilor - Banatul de Sud-Vest, până la Tisa - am pierdut şi nordul Maramureşului și o parte din Crișana - Sătmar, până la Tisa, în favoarea Ungariei. De asta nu prea se vorbeşte. Dar, din punctul meu de vedere, a fost cel mai mare eveniment din istoria noastră. Graniţele atât de mari sau mai mari le-am avut în antichitate, pe timpul lui Burebista, când acesta a înfăptuit Dacia Mare, în anul 68 î.Hr. Dacia se întindea de la Nistru până la Tisa, până la munţii Păduroşi, până la Dunăre", a mai spus Marius Marinescu.

"Ar trebui să fie sărbătoare natională, zi liberă, să sărbătorim exact ca la 1 Decembrie", a concluzionat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel