100 de diplome de calificare dispărute de la şomaj. 100.000 de euro este valoarea lor pe piaţa neagră

14
14

100 de diplome, registre de evidenţă şi cataloage nu mai sunt de găsit în arhiva Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Botoşani, iar Parchetul a deschis o anchetă. Anchetatorii bănuiesc că documentele cu regim special au fost vândute cu cel puţin 1.000 de euro bucata unor persoane care aveau nevoie de calificare pentru a se angaja în ţară sau în străinătate.

Documentele trebuiau înmânate absolvenţilor cursurilor de recalificare, însă reprezentanţii instituţiei nu au mai găsit nici măcar actele justificative - dosarele cursanţilor, cotoarele, catalogul de curs, registrul de evidenţă şi programare şi registrul de evidenţă şi eliberare a diplomelor de calificare.

Poliţiştii vor trebui să stabilească care dintre funcţionarii agenţiei au avut acces direct la arhiva instituţiei. „Este greu să identificăm persoanele vinovate, pentru că în ultimii ani a fost o fluctuaţie mare de personal care a a avut acces la aceste acte“, a spus Dragoş Bujoreanu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani.

Pe piaţa neagră un astfel de document costă cel puţin 1.000 de euro.

Anchetatorii bănuiesc că diplomele au fost furate în alb pentru a fi vândute pe bani grei unor persoane care aveau nevoie să dovedească calificarea în diferite meserii pentru a putea fi angajate. Surse din cadrul Poliţiei susţin că, pe piaţa neagră, un astfel de certificat se vinde cu cel puţin 1.000 de euro. „Am redeschis urmărirea penală şi se fac cercetări în acest dosar pentru furt, pentru că sunt indicii că au fost sustrase. Actele dispărute trebuiau păstrate ca înscrisuri cu regim special. Ele pot fi folosite la angajare de persoane care n-au calificarea pe care o pretind. Cel mai probabil au fost folosite de cetăţeni care s-au angajat în străinătate. Nu excludem să fie şi în ţară angajaţi pe baza acestor atestate. Dacă vor fi prinşi, cei care le folosesc riscă să fie cercetaţi penal pentru fals şi uz de fals“, a precizat procurorul Dragoş Bujoreanu. În funcţie de rezultatul anchetei, procurorii spun că este posibil ca anumiţi funcţionari de la AJOFM să fie puşi sub învinurire pentru abuz în serviciu, fals şi uz de fals.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel