100 de zile de protest în Iran. 500 de oameni au murit pentru că susțin drepturile femeilor

Sursă foto: Unsplash
Sursă foto: Unsplash

Protestele antiguvernamentale din Iran au ajuns în ziua 100.

Protestele din Iran au continuat pentru a suta zi, devenind cele mai longevive demonstrații antiguvernamentale din țară de la Revoluția islamică din 1979, potrivit BBC. Deși manifestațiile s-au făcut auzite la nivel guvernamental, multe persoane și-au pierdut viața pentru cauza lor.

Mai bine de 500 de oameni, inclusiv 69 de copii, au murit în timpul demonstrațiilor din țara islamică, explică Agenția de știri a activiștilor pentru drepturile omului (HRANA). Doi protestatari au fost executați și cel puțin alți 26 pot urma aceeași soartă, fiindcă judecata nu se face corect, transmite Amnesty International.

Aceste proteste sunt diferite față de cele din anii trecuți

Protestele începute anul acesta sunt „speciale”, fiind diferite de cele din 2017, 2018 și 2019, fiindcă au unit mulți oameni din societatea iraniană sub sloganul „Femeie, Viață, Libertate”.

Unele celebrități din această țară au făcut tot posibilul pentru a susține manifestațiile, semnându-și astfel sentința: arestul sau un viitor în exil.

Cazul actriței Taraneh Alidoosti

Celebra actriță Taraneh Alidoosti este deținută în închisoarea Evin, după ce s-a revoltat față de executarea unui tânăr protestatar. Înainte, tânăra își făcuse o poză fără basmaua obligatorie.

„Am lucrat cu Taraneh pentru patru filme, iar acum este în închisoare că a susținut concetățenii și opoziția la faptele care se întâmplă”, a scris Asghar Farhadi, regizor premiat cu Oscar pentru „Clientul” (2016), pe Instagram. „Dacă este o crimă să susții o cauză, atunci zeci de milioane de oameni din această țară sunt criminali”.

Mahsa Amini, tânăra a cărei moarte a pornit protestele

Iraniana Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit lunile trecute, după ce a fost bătută de polițiști până a fost băgată în comă. Mahsa Amini se afla în vizită la Teheran cu familia, când a fost arestată de unitatea specială de poliţie responsabilă cu aplicarea regulilor vestimentare stricte pentru femeile iraniene. Aceasta nu își acoperise părul.

Poliţia din Teheran a declarat că Mahsa Amini a fost arestată împreună cu alte femei pentru a primi „instrucţiuni” privind regulile vestimentare. „Ea a suferit brusc o problemă cardiacă (...) şi a fost dusă imediat la spital”, a adăugat poliţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel