104 ani de la fenomenul Tunguska

104 ani de la fenomenul Tunguska
104 ani de la fenomenul Tunguska

La 30 iunie, 1908, ceva a explodat în apropierea râului Tunguska Pietroasă, în Siberia, Rusia. Acest eveniment a rămas cunoscut sub denumirea de fenomenul Tunguska.

[caption id="attachment_198408" align="alignleft" width="276" caption="Fenomenul Tunguska"][/caption]

Teoria cel mai larg acceptată de oamenii de ştiinţă este cea a exploziei atmosferice. Aceasta spune că un meteoroid sau o cometăar fi explodat undeva la 5 – 10 kilometri deasupra solului. Dimensiunea obiectului ceresc este estimată undeva între 60 şi 100 de metri. Energia degajată de explozie a fost cuprinsă între 10 şi 15 megatone, cam de 1000 de ori mai puternică decât cea eliberată de bomba atomică detonată deasupra Hiroşimei, şi cam o treime din energia degajată de cea mai puternică explozie termonucleară produsă de om – Bomba Ţarului (50 de megatone). Chiar dacă obiectul ceresc nu a atins suprafaţa Pământului, oamenii de ştiinţă se referă la acest eveniment ca la un „impact”.

Fenomenul Tunguska a provocat un cutremur de 5 grade pe scara Richter. Explozia a culcat la pământ circa 80 de milioane de copaci, acoperind o suprafaţă de aproximativ 2000 de kilometri pătraţi (cam de 8 ori mai mare ca suprafaţa Municipiului Bucureşti).

Studierea fenomenului Tunguska a ajutat omenirea să constate potenţialul distructiv al acestui tip de fenomen, iar specialiştii au început să discute despre posibilităţile tehnologice de a modifica traiectoria unui asteroid sau a unei comete care ar putea să lovească Pământul în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel