110 limbi noi în Google Translate, implementate cu ajutorul IA. A fost adăugată și o limbă vorbită frecvent în România

foto: Freepik
foto: Freepik

Google Translate a adăugat suport pentru încă 110 limbi în cel mai recent update. 

Aceste limbi au fost integrate folosind Inteligența Artificială, cu ajutorul modelului de limbaj mare (LLM) PaLM 2 al Google, care s-a dovedit eficient în învățarea limbilor înrudite și a dialectelor regionale. Într-o postare pe blogul companiei, Google a anunțat că aceasta este cea mai mare extindere din istoria Google Translate. Anterior, serviciul suporta 133 de limbi, iar acum numărul total a ajuns la 243.

Google și-a anunțat încă din noiembrie 2022 intenția de a sprijini 1.000 de limbi prin modelele sale de Inteligență Artificială. Această inițiativă a fost anunțată ca parte a eforturilor companiei de a extinde Google Translate pentru a include cele mai vorbite 1.000 de limbi din întreaga lume. Procesul de selecție a noilor limbi a implicat prioritizarea variantelor cele mai utilizate ale fiecărei limbi. De exemplu, în cazul limbii rromani, care are numeroase dialecte în Europa, modelul de AI al Google a ales limba romani vlax de sud, recunoscută pentru utilizarea sa frecventă pe internet. Această decizie a fost ghidată și de disponibilitatea textului necesar pentru antrenarea eficientă a modelului de AI.

Ce limbi au fost adăugate

Printre limbile adăugate recent la Google Translate se numără și cantoneza care a fost una dintre cele mai solicitate limbi în platformă. De asemenea, limba afară, vorbită în Djibouti, Eritreea și Etiopia, a fost inclusă în urma contribuțiilor voluntare din comunitate. Conform Gadgets360, aproximativ un sfert din totalul celor 110 de limbi noi provin din Africa.

Pe blogul Google se menționează că aceste adăugiri includ limbi cum ar fi Qʼeqchiʼ, deschizând astfel traduceri pentru aproximativ 8% din populația mondială, adică mai mult de 614 milioane de vorbitori. Printre acestea se numără limbi cunoscute ale lumii, cu peste 100 de milioane de vorbitori, dar și limbi vorbite de comunități mici de indigeni sau aflate în procese active de revitalizare. Extensia este remarcabilă și pentru limbi africane precum fon, kikongo, luo, ga, swati, venda și wolof, cea mai mare adiție de limbi africane realizată vreodată de Google Translate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel