Au fost semnalate 115 de cazuri de reacţii adverse ale "O comisie a Ministerului Sănătăţii va analiza toate reacţiile adverse ale vaccinului BCG din Danemarca ce au fost raportate. Va fi o analiză detaliată a acestor reacţii adverse pentru a vedea dacă se încadrează în limitele normale sau le depăşesc. Institutul Naţional de Sănătate Publică România are înregistrate 115 cazuri de reacţii adverse. Dintre acestea 79,1 sunt reacţii locale", a spus ministrul Raed Arafat. Ministerul Sănătăţii a cumpărat 588.000 de doze, din care au fost livrate 340.000. Din cele 115 cazuri înregistrate, cele mai multe, respectiv 114, fiind dintr-un lot, iar unul dintr-un alt lot. Printre reacţiile adverse ale vaccinului BCG sunt mărirea ganglionilor axiali şi latero-cervicali, precum şi ulceraţii. 44,3% din cazurile de reacții adeverse au necesitat tratament tuberculostatic, 20,8% chirurgical, iar 6% tratament cu antibiotic. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata estimată de reacţii adverse severe la BCG este de unu la mie. România are în perioada 2011-6 noiembrie 2012, pe un singur lot, rata de reacţii adverse severe de 0,8 la mie, iar Franţa de 0,6 la mie, a adăugat Raed Arafat. Specialiştii susţin că autorităţile erau obligate să verifice eficienţa vacinului şi să facă un studiu privind reacţiile adverse severe alte acestuia pe un lot de 50-200 de copii la şase luni de la vaccinare. "Este o problemă de strategie naţională şi de securitate", au declarat specialişti în vaccinarea BCG, conform Mediafax. Potrivit acestora, tulpina vaccinului din Danemarca este mai reactogenă, produsul românesc realizat de Institutul Cantacuzino până la sistarea producţiei fiind diferit de cel cumpărat în 2011. "Danemarca nu a avut TBC. Ei au făcut vaccinul odată cu sosirea imigranţilor. În schimb, în România, incidenţa tuberculozei rămâne printre cele mai ridicate din Europa. În aceste condiţii, în loc să modernizăm rapid linia de fabricaţie a vaccinului naţional BCG, am oprit fabricaţia şi am fost nevoiţi să cumpărăm din străinătate. Din datele nostre, peste 300 de copii au făcut reacţii adverse la vaccinul danez. În plus, tratamentul tuberculostatic este foarte agresiv pentru bebeluşi", au adăugat experţii naţionali în BCG.
Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al Ministerului Sănătăţii şi este gratuit.
Deoarece producătorul român de vaccin BCG, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare "Cantacuzino", nu a mai primit autorizaţie de producţie, la propunerea Ministerului Sănătăţii, Executivul a aprobat Hotărârea de Guvern pentru achiziţionarea de vaccin BCG cu sprijinul UNICEF. Ultimele stocuri de vaccin BCG românesc au fost epuizate în 31 ianuarie 2010.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu