12 alimente care îți fac mai multă foame

FOTO: Freepik @drobotdean
FOTO: Freepik @drobotdean

Care sunt alimentele pe care este bine să le evitați pentru a nu tânji la gustarea de după masă.

Dacă te trezești deseori că vrei o gustare la scurt timp după ce ai mâncat anumite alimente, nu e doar în capul tău. Unele alimente îți cresc de fapt pofta de mâncare și îți fac mai multă foame.

Alimentele care sunt alcătuite în mare parte din carbohidrați rafinați și sunt bogate în zahăr sunt de obicei de vină, deoarece adesea le lipsesc proteinele și fibrele sățioase.

Combinația bogată în carbohidrați rafinați, săracă în fibre și proteine vă poate da peste cap nivelul de zahăr din sânge, contribuind la pofte și senzația de foame.

12 alimente care își fac și mai mută foame

Produse de patiserie

Suntem familiarizați cu tentația de a ne trezi flămânzi și de a privi agresiv bunătățile sclipitoare ale brioșelor zaharoase de la cafeneaua preferată în timp ce așteptăm cafeaua de dimineață.

Dar produsele de patiserie zaharoase sunt unele dintre cele mai proaste elemente cu care vă puteți începe ziua și cu siguranță nu reprezintă un mic dejun complet.
Atunci când glicemia scade, sfârșești prin a te simți flămând și obosit - și asta nu este ideal dacă abia îți începi ziua.

Covrigi și cornuri

Covrigii și cornurile pot părea satisfăcătoare pentru că sunt mari și pufoase, dar, în realitate, alcătuirea lor face ca acestea să te lase să vrei mai mult.

Aceste delicioase alimente de bază pentru micul dejun sunt alcătuite din carbohidrați simpli, în principal din făină albă.

Un studiu clasic din 2010 din Nutrition Research a comparat nivelul de sațietate după ce a mâncat un covrig cu un ou și a constatat că oamenii s-au simțit mai flămânzi și mai puțin satisfăcuți după micul dejun cu covrigi.

Iaurtul tradițional cu conținut scăzut de grăsimi

Iaurtul ar putea fi un exemplu de superaliment, dar tipul de iaurt pe care îl alegeți poate face sau distruge factorul de sănătate.
De exemplu, 150 de grame de iaurt cu fructe conține aproximativ 140 de calorii, 6 grame de proteine și 24 de grame de zahăr, conform USDA.

În schimb, dacă optați pentru iaurtul grecesc simplu sau skyr, care are în mod natural proteine triple, cu 17 grame de proteine și doar 6 grame de zaharuri naturale din lactoză.

Chipsuri de cartofi și covrigei

Mâncatul unui pumn de chipsuri sau covrigei ne face să ne dorim să mâncă și mai mult, iar acest lucru poate fi pus pe seama cantității de sare pe care le conțin gustările. Sarea face ca aproape orice să aibă un gust mai bun, deoarece te face să salivezi.

Cartofii prăjiți

În timp ce cartofii sunt surprinzător de buni la promovarea sațietății, dar sunt semnificativ mai puțin eficienți atunci când sunt sub formă de cartofi prăjiți. Acest lucru este dat de faptul că sunt bogați în carbohidrați rafinați și sodiu, care sunt satisfăcătoare în gust, dar nu atât de mult în ceea ce privește foamea.

Batoane de granola cu conținut scăzut de proteine

Batoanele granola care sunt bogate în zahăr și sărace în proteine sunt doar batoane de ciocolată glorificate - serios, unele dintre ele au peste 15 grame de zahăr.

Orez alb

Orezul alb nu este rău pentru dietă, dar este mai bine să alegi mai des orezul brun sau negru. Fără fibre, consumul unei porții de orez alb accelerează răspunsul la insulină și grăbește golirea stomacului, ceea ce sfârșește prin a ne face mai înfometați pe termen lung.

Pâinea albă

Pâinea albă este similară orezului brun prin faptul că tărâțele au fost îndepărtate din boabele de grâu care intră în compoziția pâinii.

Paste albe

La fel ca în cazul multor alte surse de carbohidrați, puteți găsi paste atât în formă albă (rafinată), cât și integrală. Și tocmai pastele albe sunt cele pe care vei dori să le eviți mai des dacă scopul tău este sațietatea.  

Pastele albe sunt făcute din făină rafinată, care este mult mai săracă în fibre, vitamine și minerale decât carbohidrații din surse de cereale integrale.

Cerealele zaharoase

Cerealele îndulcite cu zahăr - gândiți-vă: cutia cu fructe sau cu cacao pe care o pofteați când erați copil - sunt în general alcătuite din zahăr. Iar asta înseamnă că nu conțin nici pe departe suficiente fibre și proteine, care ambele ajută la senzația de sațietate.

Sucuri

Doar pentru că este făcut din fructe, nu înseamnă că este excelent pentru tine. Sucul conține o cantitate mare de zahăr și puține sau deloc fibre - o combinație care ridică rapid nivelul de zahăr din sânge și apoi duce la căderi ulterioare. De altfel, indicat este să consumați fructul ca atare, în detrimentul sucurilor de fructe.

Alcool

Știm că nu este vorba de mâncare, dar merită reamintit faptul că alcoolul îți poate înteți serios foamea.

”Pe măsură ce organismul dumneavoastră procesează alcoolul, eliberarea de glucoză de către ficat este încetinită, iar acest lucru poate produce un nivel scăzut al zahărului din sânge. Uneori, nivelul glicemiei poate crește rapid și apoi scădea după ce este ingerat alcool”, spune nutriționistul Lena Bakovic, potrivit EatThis.

Citește și: Stresul, impact major asupra creierului. Psiholog: ”Când apare stresul, pierdem 200-300 de neuroni pe secundă. Cât inumitatea ne este jos, nu se mai refac”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel