120 de victime în urma luptelor din nord-vestul Siriei

proteste-siria
proteste-siria

Încercarea forţelor guvernamentale de a prelua controlul, în noaptea de duminică spre luni, asupra proviciniciei Jisr al-Shughour, din nord-vestul Siriei, s-a soldat cu peste 120 de morţi, majoritatea din rândul autorităţior siriene, conform The Guardian.

text: Lucian NEGREA

Agenţia de stat din Siria, Sana, a anunţat, în decurs de câteva ore, că în urma unei ambuscade din provincia Jisr al-Shughour au fost ucise 28 de persoane, apoi au revizuit bilanţul la 80 pentru ca în final să se ajungă la un număr de 120 morţi.

Ministrul de interne al Siriei, Ibrahim Shaar, a declarat că forţele de ordine nu vor tolera astfel de atentate şi vor acţiona în consecinţă. „ Vom acţiona ferm şi decisiv conform legii (şi) nu vom trece cu vederea niciun alt atac care atentează la obiectivele de apărare ale ţării”, a precizat acesta la televiziunea de publică siriană.

Până în acest moment în luptele din Siria au murit peste 1200 de civili dar şi membrii ai foţelor de ordine. În urma acestor atentate autorităţile guvernamentale siriene au anunţat că vor intensifica represiunile asupra protestatarilor pentru a prelua controlul zonei. În acest sens Guvernul a introdus o bornă de taxare la intrarea în oraşul aflat la 20 de mile de graniţa cu Turcia.

Bilanţul protestelor din Siria: 1200 de civili, dintre care 77 sunt copii

Protestele din regiunea siriană au început încă de la mijlocul lunii martie iar un bilanţ efectuat de organizaţiile pentru drepturile omului arată că între timp luptele s-au soldat cu peste 1200 de morţi, dintre care 77 sunt copii. De asemenea în urma ciocnirilor au decedat şi peste 200 de membrii ai forţelor de ordine siriene. "Poliţiştii şi agenţii de securitate se confruntă cu sute de bărbaţi înarmaţi. Ei au reuşit să elibereze unul dintre cartierele controlate de bărbaţii înarmaţi", anunță televiziunile siriene.

Informaţiile obţinute de la martorii oculari arată că militarii sirieni acţionează îmbrăcaţi în civil şi deschid focul de armă chiar şi asupra protestatarilor paşnici. Mulţi susţin că Guvernul sirian încearcă să întreţină starea de tensiune în rândul prostetarilor pentru a-şi justifica atacurile şi absenţa unor măsuri pentru a face cu adevărat o reformă de fond în Siria. „ Guvernul este dispus să-şi omoare cetăţenii pentru a provoca Israelul, şi doresc să transforme o revoltă paşnică într-un haos”, susţin analiştii politici prezenţi la faţa locului.

Peste 100.000 de mii de persoane au participat la funerariile prostestatarilor ucişi vineri la Hama

În timpul protestelor de vineri din Siria, 53 de persoane și-au pierdut viața, dintre care 48 la Hama. La manifestaţiile de vineri au participat zeci de mii de persoane, aceasta fiind cea mai importantă acţiune organizată de la declanşarea mişcării de contestare a regimului sirian.

Televiziunea oficială siriană a anunţat că la Hama au murit "trei sabotori, ucişi în cursul unor confruntări cu poliţia, în timp ce atacau o clădire guvernamentală", în timp ce agenţia SANA a precizat că 80 de membri ai forţelor de ordine au fost răniţi în incidente produse la Hama.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel