13 februarie, Ziua Internațională a Căsătoriei. Spune-i ''La mulţi ani!'' partenerului tău

13 februarie, Ziua Internațională a Căsătoriei. Spune-i ''La mulţi ani!'' partenerului tău / Foto: Pixabay
13 februarie, Ziua Internațională a Căsătoriei. Spune-i ''La mulţi ani!'' partenerului tău / Foto: Pixabay

Astăzi, 13 februarie, este ziua internațională a căsătoriei, dar și a radioului.

Pe 13 februarie este celebrată ziua internațională a căsătoriei, dar și a radioului. Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar.

Ziua mondială a căsătoriei



Creată iniţial de organizaţia americană Worldwide Marriage Encounter, Ziua mondială a căsătoriei (#WorldMarriageDay) este marcată de obicei în a doua duminică din februarie şi îşi propune să celebreze principii care stau la baza căsătoriei, cum ar fi fidelitatea, sacrificiul şi bucuria.

Sărbătoarea îşi are originile în localitatea Baton Rouge, din Louisiana, Statele Unite, la începutul anilor 1980. A fost o iniţiativă locală a mai multor cupluri, care au solicitat primarului oraşului, guvernatorului statului şi episcopului bisericii să proclame Ziua Sfântului Valentin drept Credem în Ziua mondială a căsătoriei. Până în 1983, numele zilei s-a schimbat în Ziua mondială a căsătoriei şi a început să fie celebrată în a doua duminică din februarie. Un deceniu mai târziu, în 1993, papa Ioan Paul al II-lea, a binecuvântat oficial această zi.

Ziua mondială a radioului


Proclamată în 2011 de UNESCO şi adoptată de Adunare Generală a ONU în 2012 ca zi internaţională, Ziua mondială a radioului este celebrată pe 13 februarie. Radioul este un mediu influent, care contribuie la celebrarea umanităţii în toată diversitatea sa, constituind o platformă a discursului democratic. La nivel global, radioul este în continuare mediul cu cea mai mare audienţă. Prin această abilitate unică de a ajunge la un auditoriu larg, radioul poate modela experienţa diversităţii unei societăţi, servind drept arenă astfel încât toate vocile să fie auzite şi reprezentate. Radioul continuă să fie unul dintre cele mai de încredere şi utilizate medii din lume, potrivit diferitelor rapoarte internaţionale. Tema ediţiei din 2022 a Zilei mondiale a radioului (#WorldRadioDay) este Radio şi încredere.

Ziua de 13 februarie marchează lansarea primei emisii a postului de radio al Naţiunilor Unite, în 1946, relatează Agerpres.

Existenţa undelor radio a fost demonstrată de fizicianul german Heinrich Hertz (1857-1894), după ce iniţial descoperise radiaţia electromagnetică. Undele radio operează într-un spectru larg de frecvenţe, de la 30 de hertzi la 300 de gigahertzi. Sunt generate de un dispozitiv denumit transmiţător, conectat la antene care permit transmiterea undelor radio. Undele sunt apoi receptate de un radio-emiţător ataşat unui alt sistem de antene. Radioul a devenit rapid popular şi a primit aplicaţii în diverse domenii, de la transmiterea de informaţii la difuzarea de muzică.

Tot astăzi este și ziua internațională a pastelor tortellini. O rețetă delicioasă de paste tortellini cu sos alb, gata în 15 minute, găsești AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel