133 de elemente de muniţie, distruse în cadrul unei misiuni a echipelor pirotehnice din Harghita şi Covasna

O misiune pirotehnică în cadrul căreia au fost distruse, prin explozie controlată, 133 de elemente de muniţie neexplodate, provenite din timpul celor două conflagraţii mondiale, a avut loc marţi în comuna harghiteană Dăneşti. 

Misiunea a fost derulată de echipele pirotehnice ale Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă Harghita şi Covasna, sub coordonarea unui specialist de la Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă - Ciolpani.

Potrivit Biroului de Presă al ISU Harghita, cele 133 de elemente de muniţie rămase neexplodate în urma conflictelor armate au fost descoperite şi asanate pe raza judeţelor Harghita şi Covasna, majoritatea fiind încă active şi putând să explodeze, în cazul manevrării necorespunzătoare.

'Majoritatea acestor elemente de muniţie (proiectile şi lovituri pentru aruncător de calibru mare) erau încă active, în ciuda zecilor de ani cât au stat îngropate în pământ, putând exploda în cazul manevrării necorespunzătoare. Tocmai de aceea, neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnişti, care au atât pregătirea, cât şi dotarea necesară pentru aceste misiuni extrem de periculoase', arată Biroul de Presă al ISU Harghita.

Sursa citată a punctat faptul că acţiunea de distrugere s-a executat în condiţii de siguranţă, prin explozie controlată, într-un poligon improvizat pe raza localităţii Dăneşti, neînregistrându-se evenimente deosebite şi a fost dificilă, din cauza cantităţii mari de muniţie.

'S-a utilizat o cantitate de 19 kg TNT, şase capse detonante electrice şi două capse detonante pirotehnice. Misiunea de distrugere s-a dovedit dificilă din cauza cantităţii mari de muniţie: 48 proiectile explozive, 15 lovituri pentru aruncător, 16 grenade de mână ofensive, şase grenade defensive, o lovitură acuplată, 40 bucăţi tub exploziv perforant, cinci bucăţi focos şi două cartuşe', se mai menţionează în comunicatul citat. Misiunea pirotehnică a beneficiat şi de sprijinul jandarmilor, poliţiştilor, paramedicilor SMURD şi autorităţilor locale.

Specialiştii ISU le recomandă cetăţenilor ca, în cazul în care descoperă muniţie rămasă neexplodată, să nu atingă aceste elemente, să nu le lovească, să nu le mişte şi să sune imediat la numărul unic de urgenţă 112. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel