134 de ani de la inaugurarea Turnului Eiffel. Ce legătură are cu România

Foto: Freepik
Foto: Freepik

În 31 martie 1889 a fost inaugurat Turnul Eiffel. 

Astăzi se împlinesc 134 de ani de „viață” a celebrului turn Eiffel, simbolul Franţei. În 31 martie 1889 a fost inaugurat Turnul Eiffel, fiind cea mai înaltă construcție la acea dată. 

Cine a fost Gheorghe Pănculescu

Cel care a proiectat și a construit turnul a fost inginerul Gustave Eiffel, împreună cu inginerii Maurice Koechlin și Emile Nouguier. De aici și denumirea de „Eiffel”. Această construcție nu ar fi fost însă posibilă dacă românul nostru, Gheorghe Pănculescu, nu ar fi inventat tehnologia cu care a fost ridicat turnul. Acest lucru a fost recunoscut chiar de inginerul Gustave Eiffel, într-o lucrare din 1887.

După ce și-a terminat studiile la Universitatea din Zürich (Elveția), Gheorghe Pănculescu s-a întors în România. Aici a proiectat și a realizat calea ferată București – Predeal, pentru care a avut la dispoziție cinci ani. El nu a avut însă nevoie de atât de mult timp, terminând în numai un an. S-a folosit de o tehnică nemaiîntâlnită până atunci și anume îmbinarea direct pe pământ a subansamblurilor prefabricate. De aceeași tehnică s-a folosit și Gustave Eiffel la ridicarea turnului. Mai mult decât atât, Turnul Eiffel a fost construit cu subansamble din oțel și nituri tot din România. Mai exact de la Reșița.

Turnul Eiffel în cifre

Construcția Turnului Eiffel a început în 26 ianuarie 1887. Până să se ajungă la forma finală a turnului, 50 de desenatori și ingineri au realizat mii de desene și schițe. Pe lângă aceștia au lucrat 150 de muncitori ai fabricii Levallois – Perret și peste 300 de alți muncitori pe șantier. În cifre, pentru construcția turnului s-au folosit 7.300 de tone de oțel, 18.000 de subansamble metalice și aproximativ 2.500.000 de nituri. Pentru ca totul să arate frumos la sfârșit, a fost nevoie și de vopsea. Pentru acest pas s-au folosit 60 de tone de vopsea.

Povești urbane

Una dintre legendele care circulă în jurul acestui monument spune că pe plăcuțele din care este construit Turnul Eiffel ar fi scris „Made in Reșița”. Deși multe persoane susțin că au văzut plăcuțele cu această inscripție, lucrurile nu stau chiar așa. De fapt, pe inscripțiile care fac referire la furnizorii materialelor este trecut: „Forges et usines de Pompey Fould – Dupont – fournisseur des fers de la tour”.

De generații întregi circula ideea că un pod din România, mai exact din Timișoara, ar fi fost opera inginerului Eiffel. Se spune că podul a fost construit după o schiță desenată de el. Doar că nu există niciun document care să certifice acest lucru. Acea schiță nu a fost găsită de nimeni. Un lucru cert este că podul de la Timișoara a fost construit cu materiale de la Fabrica de poduri a Uzinelor Reșița. Singura legătură dintre asta și Gustave Eiffel este că și el a a folosit materiale de la Reșița, însă pentru a construi un alt pod.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel