Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a vorbit despre victoria de la Haga, unde România a câștigat 10.000 de kilometri pătrați de platou continental în ZEE din Marea Neagră.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost întrebat la postul de televiziune Digi24 despre victoria de la Haga din urmă cu 14 ani, atunci când România a câștigat 10.000 de kilometri pătrați de platou continental în zona economică exclusivă din Marea Neagră:
„Domnule ministru, vă rog să rămâneţi alături de noi, pentru că aş vrea să marcăm în un moment important pentru România. Au trecut 14 ani de când ţara noastră a câştigat la Haga aproape 10.000 de kilometri pătraţi de platou continental şi zona economică exclusivă în Marea Neagră. Adică, aproximativ 80% din suprafaţa disputată atunci de România cu Ucraina la Haga şi echipa de succes a României a fost condusă de dumneavoastră. Un proces foarte important pentru ţara noastră. Rezultatul a făcut mare vâlvă în acel moment. Vă întreb, ce a fost cel mai greu şi ce înseamnă, pentru ţara noastră, acest câştig la Haga, de atunci?“, a fost întrebat Bogdan Aurescu de realizatorul TV.
„A fost, într-adevăr, un moment istoric şi pot să spun cu absolută siguranţă faptul că acest succes diplomatic şi juridic de excepţie al diplomaţiei române a rămas important nu doar pentru noi, pentru România. Dar a fost, de asemenea, şi un model pentru soluţionarea altor cazuri de delimitări maritime.
În egală măsură, a fost pentru prima oară când într-un astfel de proces de delimitare maritimă s-a obţinut atât de mult. Pentru că 80% din suprafaţa în dispută a reprezentat 9.700 de kilometri pătraţi aduşi la teritoriul României, deci o suprafaţă care înseamnă prima extindere de jurisdicţie suverană şi drepturi suverane ale României, după Marea Unire din 1918.
Deci, un moment extrem de important, care este rezultatul unui efort foarte complicat, un efort extrem de substanţial pe care l-a depus echipa pe care am condus-o, care n-a fost o echipă foarte mare. Au fost 20 de colegi care au fost în această echipă, în subordinea mea, ca agent al României. Iar cea mai mare parte a acestor colegi au fost din Ministerul de Externe, jurişti, cu o medie de vârstă la momentul respectiv de numai 32 de ani“, a precizat ministrul Afacerilor Externe.
„Trebuie spus că partea română a echipei este cea care a redactat şi a pregătit toată argumentaţia care a fost prezentată în faţa Curţii. Numai în faza scrisă am elaborat peste 1.700 de pagini de argumentaţie, iar în faza orală, care a durat trei săptămâni, deci pledoariile în faţa judecătorilor
Curţii din septembrie 2008, au presupus pregătirea a peste 400 de pagini de pledoarii şi multe alte elemente de probă şi documente care au fost prezentate Curţii.
Ulterior, această hotărâre a Curţii Internaţionale de Justiţie a rămas ca un reper foarte important în jurisprudenţa internaţională privind delimitările maritime şi un exemplu de soluţionare pe cale paşnică a diferendelor, într-o zonă cum este regiunea Mării Negre, care nu duce lipsă de conflicte, aşa cum putem să vedem chiar în vecinătatea noastră directă, în Ucraina”, a spus Bogdan Aurescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci