Ziua mondială a bolii Chagas este marcată pe 14 aprilie, pentru a creşte gradul de conştientizare şi cunoaştere a profilului acestei boli tropicale neglijate.
Marcarea pentru prima dată în 2020, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Ziua mondială a bolii Chagas a fost aprobată de Adunarea OMS, pentru a face cât mai facile informaţiile privind această maladie şi pentru a solicita autorităţilor din domeniu un acces nelimitat şi echitabil la servicii şi asistenţă medicală pentru toţi cei afectaţi de această boală, potrivit Organizaţiei Pan Americană a Sănătăţii (PAHO) care conlucrează cu OMS, potrivit www.paho.org, potrivit Agerpres.
Fără tratament, boala Chagas poate duce la afecţiuni cardiace şi digestive grave şi poate deveni fatală. De aceea, este esenţial ca populaţia să cunoască manifestările acesteia pentru o diagnosticare cât mai rapidă a bolii, în vederea începerii unui tratament adecvat şi, totodată, pentru a întrerupe transmiterea acesteia.
Se estimează că până la 8 milioane de oameni din Mexic, America Centrală şi America de Sud au boala Chagas, dintre care majoritatea nu ştiu că sunt infectaţi.
Boala are o incidenţă anuală de 30.000 de cazuri noi în medie, 12.000 de decese pe an şi 8.600 de nou-născuţi infectaţi în timpul sarcinei. Boala este endemică în 21 de ţări din America, deşi migraţia persoanelor infectate poate transporta boala în ţări neendemice din America şi din lume.
Se estimează că aproximativ 70 de milioane de oameni din America trăiesc în zone de expunere şi sunt expuşi riscului de a contacta această boală. Dacă nu este tratată, infecţia poate afecta persoana infestată pe tot parcursul vieţii şi poate pune viaţa acesteia în pericol, se menţionează pe www.cdc.gov.
Cunoscută şi sub numele de tripanosomiază americană, boala Chagas este o parazitoză tropicală cauzată de Trypanosoma cruzi. Din cauza progresiei lente şi a prezentării clinice frecvent asimptomatice este considerată o "afecţiune silenţioasă", dar şi "redusă la tăcere" din cauza răspândirii sale mai ales în mediile sărace, care cu greu îşi fac cunoscute problemele şi nu dispun întotdeauna de acces la asistenţă medicală, potrivit www.who.int.
Intervenţiile pot fi eficiente şi din punct de vedere al costurilor prin detectarea timpurie a cazurilor, accesul rapid la tratament al cazurilor, controlul vectorilor, igiena, precum şi siguranţa alimentară.
Boala a fost descoperită la 14 aprilie 1909, când medicul Carlos Chagas a diagnosticat primul pacient cu această afecţiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu