Consiliului Judeţean Dolj a fost informat de Prefectul Nicolae Giugea că a declarat ilegale 14 hotărâri adoptate de legislativul judeţean în şedinţa din 29 septembrie, pe motiv că formula era incompletă. Acesta a răspuns acuzaţiei spunând că: "hotărârile vor fi votate din nou", informează Gazeta de Sud.
Prioteasa, a anunţat că a fost înştiinţat de prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, cu privire la declararea ca „ilegale“ a 14 hotărâri adoptate de forul judeţean în şedinţa din 29 septembrie 2011.
„Instituţia prefectului - domnul prefect, sub semnătură proprie - ne-a trimis un material în care ne spune că în şedinţa pe care a ţinut-o Consiliul Judeţean Dolj pe 29 septembrie - în care s-a constatat încetarea mandatelor de consilieri judeţeni a domnilor Păloiu şi Pană - toate celelalte 14 proiecte (de la 195 la 208) sunt considerate ca fiind «ilegale». E un termen pe care nu l-am mai întâlnit până acum în această privinţă, întrucât din lege rezultă că prefectul poate ataca în instanţă hotărârile pe care le consideră nelegale. Eu cred că este o diferenţă între nelegal şi ilegal“, a declarat Prioteasa.
Hotărârile, supuse din nou votului
În acea şedinţă, CJ Dolj a constatat încetarea de drept a mandatelor de consilieri judeţeni ale lui Dan Păloiu şi Ionel Pană, care fuseseră daţi afară din PDL, şi a declarat vacante locurile ocupate de cei doi, dar nu a vrut să completeze componenţa consiliului cu cei doi supleanţi de pe lista PDL - Marian Vava şi Iancu Crăciunoiu.
„Noi spunem foarte clar că absenţa a doi consilieri judeţeni nu a împiedicat în nici un fel bunul mers şi luarea măsurilor. Sunt locuri şi situaţii în care, în alte judeţe, nu s-a lucrat cu un sfert dintre consilieri şi legea ne spune foarte clar că şedinţele consiliului se desfăşoară legal în prezenţa majorităţii consilierilor locali sau judeţeni în funcţie. Or, de la absenţa a doi consilieri până la această situaţie este o cale foarte lungă. Legea obligă doar la constatarea încetării mandatelor şi vacantarea locurilor de consilier şi nu prevede obligaţia validării în aceeaşi şedinţă a supleanţilor. De altfel, în şedinţa imediat următoare (de la sfârşitul lunii octombrie - n.r.) noi am rezolvat această situaţie, deşi puteam să stăm în această situaţie luni întregi, dacă am fi vrut asta“, a spus Prioteasa.
Totuşi, prefectul de Dolj consideră - în documentul transmis CJ Dolj - că „necompletarea consiliului cu cei doi supleanţi determină nesocotirea legii, ignorându‑se componenţa consiliului judeţean, prevăzută în Legea nr. 215/2001“ şi „în Ordinul Prefectului nr. 62/2008“, prin care s-a stabilit componenţa de 36 de membri. O asemenea atitudine e catalogată de reprezentantul guvernului în teritoriu drept un „abuz de putere“ şi o „fraudă la lege“, motiv pentru care prefectul Giugea a decis ca „hotărârile nr. 195-208/2011 să fie revocate, pentru a fi adoptate cu respectarea legii într-o şedinţă viitoare“.
„În prima şedinţă de consiliu judeţean noi suntem obligaţi să prezentăm consilierilor acest material şi, bineînţeles, să luăm o decizie, şi anume să menţinem sau nu aceste proiecte. În această situaţie este posibilă altă reacţie, în contencios, a prefecturii, sau, dimpotrivă, să fie votate de toată lumea şi să încheiem acest diferend. Nu fac nici un comentariu, decât acela că toate măsurile care s-au luat în legătură cu cei doi consilieri au fost corecte şi în conformitate cu legea şi că n-am făcut nici un fel de încercare de a crea un disconfort pentru colegii noştri din PDL“, a susţinut preşedintele Prioteasa
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News