Mai înainte de toate trebuie să ne reamintim că Pi este raportul dintre circumferința unui cerc și diametrul acestuia și are valoarea de 3,14.
Potrivit Piday, ziua Pi se sărbătorește pe 14 martie deoarece data este scrisă ca 3/14 în Statele Unite. Dacă ești un pasionat serios de matematică, ar trebui să sărbătorești ziua Pi exact la 1:59 am sau pm, astfel încât să poți ajunge la primele șase numere ale lui Pi, 3,14159...
14 martie este și ziua de naștere a lui Albert Einstein.
1. Simbolul ”π” (Pi) a fost folosit de peste 250 de ani. Simbolul a fost introdus de William Jones, un matematician galez, în 1706. Simbolul a fost făcut popular de către matematicianul Leonhard Euler.
2. Deoarece valoarea exactă a lui π nu poate fi niciodată calculată, nu putem găsi niciodată aria sau circumferința exactă a unui cerc.
3. 14 martie sau 3/14 este sărbătorită ca zi Pi deoarece 3,14 sunt primele cifre ale lui Pi.
4. Recordul pentru memorarea celui mai mare număr de zecimale Pi a fost obținut de Rajveer Meena, la Universitatea VIT, Vellore, India, pe 21 martie 2015. El a putut recita din memorie 70.000 de zecimale care a dorat 10 ore.
Here's just a few pages from Rajveer Meena's evidence of his attempt for the most decimal places of Pi memorised - 70,000. Rajveer wore a blindfold throughout the entire recall, which took nearly 10 hours https://t.co/nAvsMXepKk #PiDay pic.twitter.com/mHf3OJRcXC
— Guinness World Records (@GWR) March 14, 2018
5. Pi este de fapt o parte a mitologiei egiptene. Oamenii din Egipt credeau că piramidele din Giza au fost construite pe principiile lui Pi. Înălțimea verticală a piramidelor are aceeași relație cu perimetrul bazei lor ca și relația dintre raza unui cerc și circumferința acestuia.
6. Fizicianul Larry Shaw a început să sărbătorească 14 martie ca Ziua Pi la muzeul de știință Exploratorium din San Francisco. Acolo este cunoscut drept Prințul Pi.
7. Există un întreg limbaj făcut din numărul Pi. Dar cum este posibil asta? Ei bine, unii oameni iubeauPi suficient de mult încât să inventeze un dialect bazat pe el. În ”Pi-lish”, numărul de litere din fiecare cuvânt se potrivește cu cifra corespunzătoare a lui Pi. Acest prim cuvânt are trei litere, al doilea are o literă, al treilea are patru litere și așa mai departe. Această limbă este mai populară decât ați putea crede. Inginerul de software, Michael Keith, a scris o carte întreagă, numită Not a Wake în această limbă.
8. Interesant este că unii dintre cei mai renumiți oameni de știință din lume au o legătură cu ziua pi. Albert Einstein s-a născut pe 14 martie 1879. Stephen Hawking a murit pe 14 martie 2018, la vârsta de 76 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu