Părinții sunt ”amenințați” cu pușcăria dacă refuză să-și ducă copilul la școală în pandemie. O spun avocații, dar haideți să vedem realitatea românească.
Publicitate
Avocații informează părinții copiilor preșcolari și școlari din România că pot răspunde cu închisoare sau amendă penală în cazul în care aleg nejustificat să nu-și ducă copiii la unitățile de învățământ la care sunt înscriși.
În articolul 16 din Legea Educației se specifică faptul că învățământul general obligatoriu este de 10 clase și cuprinde învățământul primar și cel gimnazial. Același articol din legislație specifică și faptul că grupa mare, din cadrul instituției pentru educarea copiilor între 3 și 6 ani, este obligatorie din acest an, grupa mijlocie va fi obligatorie din 2023 și grupa mică va fi și ea obligatorie din anul 2030. Astfel, retragerea copilului din învățământul general obligatoriu poate atrage după sine sancțiuni de ordin penal pentru săvârșirea infracțiunii de impiedicare a accesului la învățământul general obligatoriu, prevăzută de art. 380 din Codul Penal și sancționată cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă penală.
Inițial, am văzut acest subiect dezbătut în presa din Spania. Acolo probabil chiar pot ajunge părinții la închisoare dacă nu-și duc copiii la școală, dar în România chiar așa să fie? Să luăm o situație cu care țara noastră se confruntă de ani buni.
Abandonul şcolar reprezintă una din cele mai mari probleme ale sistemului educaţional românesc după 1990. Rata abandonului în România este la cel mai mare nivel în rândul țărilor membre ale Uniunii Europene. Valorile ridicate ale acesteia sunt influențate de o serie de factori care ţin de mediul familial şi nivelul financiar al familiilor din care provin elevii. Vi se pare că închisorile sunt pline de părinți ai căror copii nu mai merg la școală? Evident că nu.
Așa că să credem acum că se vor umple închisorile de părinți care refuză să-și ducă copilul la școală în pandemie este aberant într-o țară în care abandonul școlar este în floare. De fapt, mai degrabă este doar o ”tactică avocățească” pentru a speria părinții.
Acest articol reprezintă o opinie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu