Ziua de 15 aprilie este marcată în Istorie de două tragedii, respectiv scufundarea Titanicului și distrugerea Catedralei Notre Dame, dar și de nașterea unor personalități.
la 15 aprilie 1452 s-a născut Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, inginer și arhitect italian renascentist (d. 1519)
Leonardo di ser Piero da Vinci a fost cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene din perioada de apogeu a acesteia. Spirit universalist: pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor, Leonardo da Vinci este considerat adesea cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii. Geniul său creator şi spiritul său inventiv şi-au pus amprenta asupra epocii, fiind considerat arhetipul omului renascentist, un spirit animat de o curiozitate nemaiîntâlnită până atunci, animat de o imaginaţie fără precedent în istorie.
Leonardo a Vinci este cunoscut în special ca pictor. Portretul Lisei Gherardini, soţia lui Francesco del Giocondo, cunoscut sub numele de Mona Lisa, aflat în colecţia Muzeului Luvru începând cu 1797, este poate cel mai cunoscut portret realizat vreodată.
Cina cea de taină, din refectoriul mânăstirii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano, este cea mai cunoscută imagine religioasă a tuturor timpurilor.
15 aprilie 1765 - A murit Mihail Lomonosov, savant, poet și filolog rus (n. 1711), unul dintre fondatorii directiei materialiste în filozofia rusa.. Este considerat ca fiind unul dintre fauritorii limbii literare ruse.
15 aprilie 1865 - Moare asasinat Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al Statelor Unite (n. 1809)
Abraham Lincoln, preşedintele SUA în perioada Războiului Civil American, a fost asasinat prin împuşcare în seara zilei de Vinerea Mare, la data de 14 aprilie 1865, în loja teatrului Ford din Washington, D.C.. Ucigaşul a fost John Wilkes Booth, un actor simpatizant fanatic al Statelor din Sud, iar acţiunea sa urma să fie coroborată cu mai multe atacuri ale complicilor săi, care trebuiau să-i ucidă pe vicepreşedintele Andrew Johnson şi pe Secretarul de Stat William H. Seward, acţiuni prin care complotiştii au încercat crearea unui vid de putere la vârful guvernului Statelor Unite, în încercarea disperată de a întoarce situaţia în favoarea Sudului, deja învins în război. Preşedintele a murit în ziua următoare ca urmare a rănilor grave din regiunea capului.
15 aprilie 1870 - Mihai Eminescu a început colaborarea la revista ieşeană „Convorbiri literare", cu poemul Venere şi Madonă.
15 aprilie 1912 - Vasul britanic de pasageri Titanic se scufundă în Atlanticul de Nord la ora 2:20 a.m., la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un ghetar Din cei 2.227 de pasageri plus echipaj aflați la bord numai 770 vor supraviețui.
Plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912, patru zile mai târziu, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:30 în dimineața următoare.
Pachebotul RMS Titanic, din clasa Olympic, a fost deținut de compania White Star Line și a fost construit la șantierele Harland and Wolff din Belfast, fiind proiectat proiectat de unii din cei mai experimentați ingineri și a folosit unele dintre cele mai avansate tehnologii ale vremii. A fost un mare șoc pentru lumea întreagă faptul că, în ciuda măsurilor de siguranță superioare, Titanicul s-a scufundat și, faptul că s-a scufundat în timpul călătoriei inaugurale, au oferit o notă ironică asupra tragediei.
15 aprilie 1966 - S-a născut cântăreaţa britanică Samantha Fox.
15 aprilie 1980 – A decedat Jean-Paul Sartre, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel (refuzat), principal reprezentant al curentului existentialist („Greata", „Mustele", „Diavolul si bunul Dumnezeu"); (n. 21.06.1905).
15 aprilie 2019 - Catedrala Notre-Dame, una dintre emblemele Parisului, a fost devastată de un incendiu violent, care s-a declarat în interior. Luând rapid amploare, flăcările au distrus în întregime turnul-fleșă, care s-a prăbușit , cât și o mare parte din acoperiș precum și șarpanta monumentului. Mulțumită intervenției a sute de pompieri, structura globală a edificiului și cele două turnuri au fost cruțate, însă pagubele sunt considerabile. Intervenția câtorva sute de pompieri, până în dimineața zilei următoare, a putut să salveze structura globală a edificiului, cele două turnuri precum și fațada de apus. Totuși, stricăciunile și pierderile sunt considerabile, atât în interiorul cât și în exteriorul monumentului.
Incendiul a provocat o emoție foarte puternică, atât în Franța, cât și în întreaga lume, precum și o importantă acoperire mediatică. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a descris incendiul ca fiind unul „groaznic". Insula Île de la Cité, pe care se află catedrala Notre-Dame, a fost evacuată. În aceeași seară, președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a anunțat reconstrucția catedralei. (Sursa: unitischimbăm.ro)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu