15 cuvioși și mărturisitori români au fost propuși spre canonizare. Proclamarea canonizării lor va avea loc în 2025, an în care Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie. Dan Ciachir, teolog, scriitor și publicist, a vorbit pentru cititorii DC News despre acest subiect.
Teologul Dan Ciachir a subliniat, încă de la începutul declarației, că „aceste propuneri de canonizare sunt foarte bine alese, primul pe listă fiind părintele Dumitru Stăniloae, arhiereul teologiei ortodoxe române.
Un lucru demn de remarcat și lăudat este că sunt mulți preoți, călugări, trecuți prin închisorile regimului comunist, începând cu părintele Dumitru Stăniloaie. A stat în închisoare timp de patru-cinci ani. La fel și Arhim. Sofian Boghiu... Aceste propuneri ale Mitropoliei Munteniei și Dobrogei sunt două figuri strălucite”.
Dumitru Stăniloaie s-a născut într-o familie credincioasă, în 1903, în timpuri în care oamenii mureau pentru credința lor. A devenit una dintre cele mai importante figuri ale teologiei europene a secolului XX și teologul cel mai iubit al gândirii religioase în spațiul românesc.
„Admirabile cele două alegeri făcute de Moldovei și Bucovinei! Vorbim de două figuri populare, puternic duhovnicești, oameni de mare rugăciune: Arhim. Cleopa Ilie și Ieroschim. Paisie Olaru.
Părintele Cleopa a avut mai mult noroc decât marele duhovnic Arsenie Papacioc pentru că nu l-a prins Securitatea, însă el a trăit mai mult ca un schivnic până la grațierile din 1964, îngrijit de un pădurar ascuns undeva în munte”, ne-a mai spus Dan Ciachir.
„De asemenea, Mitropolia Ardealului are două personalități - starețul Dometie Manolache, continuând cu Arhim. Serafim Popescu. Este de salutat că aici nu se regăsește numele lui Arsenie Boca.
Mitropolia Clujului are o singură propunere: Pr. Liviu Galaction Munteanu, mort în închisoarea de la Aiud. În 1958, sub ascultarea Episcopului Teofil Herineanu, a întocmit o programă pentru catehizarea copiilor şi adulţilor care l-a adus în atenția Securității”, ne-a mai spus Dan Ciachir.
Doi stareți din Mitropolia Olteniei se regăsesc pe lista de posibile canonizări pentru Anul Centenar 2025: Protos. Gherasim Iscu și Protos. Visarion Toia.
„Nu în ultimul rând aș menționa din alegerile Mitropoliei Banatului personalitatea Pr. Ilarion Felea. A murit la Aiud. A fost un mare teolog. Este între primii teologi români care, în jurul anului 1940, s-au ocupat de energiile necreate, de rugăciunea inimii și rugăciunea lui Iisus”, a mai zis Dan Ciachir.
„Au fost foarte bine alese aceste nume. Sunt niște figuri reprezentative și arată puterea teologilor. Sunt niște oameni îndrăgiți de tot poporul credincios român.
Sinoadele mitropolitane din cuprinsul Patriarhiei Române au făcut o foarte bună alegere. Avem cu ce sărbători suta de ani de patriarhat românesc”, a concluzionat teologul.
VEZI ȘI: Locul din București unde Părintele Stăniloae se simțea cel mai bine. Dovadă că nu contează cât de mic este un spațiu pentru a fi împlinit / video:
Iată care sunt numele propuse:
Pr. Dumitru Stăniloae (1903-1993)
Arhim. Sofian Boghiu (1912-2002)
Ieroschim. Dionisie Ignat (1909-2004)
Arhim. Petroniu Tănase (1914-2011)
Arhim. Cleopa Ilie (1912-1998)
Ieroschim. Paisie Olaru (1897-1990)
Arhim. Dometie Manolache (1924-1975)
Arhim. Serafim Popescu (1912-1990)
Pr. Liviu Galaction Munteanu (1898-1961)
Protos. Gherasim Iscu (1912-1951)
Protos. Visarion Toia (1884-1951)
Protos. Calistrat Bobu (1900–1975)
Pr. Ilarion Felea (1903-1961)
Pr. Alexandru Baltaga (1861-1941)
Protos. Iraclie Flocea (1893-1964)
VEZI ȘI: Părintele Dumitru Stăniloae, dezamăgit profund de Arsenie Boca. Dan Ciachir, curiozități interesante din biografia unui viitor sfânt:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News