Manifestația a fost una dintre multele inițiative de apărare a dreptului constituțional la întreruperea sarcinii, respinsă de Curtea Supremă.
”Am arestat în total 35 de persoane, inclusiv 17 membri ai Congresului”, pentru că, după ce li s-a ordonat de trei ori să se disperseze, ”au refuzat să elibereze drumul”, au fost declarațiile poliției, potrivit publicației Repubblica.
Ilhan Omar, la fel ca Ocasio-Cortez, exponent al aripii radicale a Partidului Democrat, a scris pe rețelele sociale că a fost oprită în timpul ”unei acțiuni de nesupunere civilă”. ”Voi face tot ce pot pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la atacul asupra drepturilor noastre reproductive”, a adăugat Ilhan Omar.
Ocasio-Cortez a postat un filmuleț cu un polițist care a condus-o de pe stradă în fața Curții Supreme. Aceeași stradă în care s-au adunat zeci de mii de oameni în orele și zilele imediat următoare sentinței prin care, pe 24 iunie, Curtea Supremă a SUA a negat dreptul constituțional la întreruperea sarcinii, amânând reglementarea problemei către statele individuale. O decizie care a declanșat o confruntare politică majoră, în palatele puterii și în piețe.
În această situație, administrația Biden are în vedere declararea unei urgențe sanitare ”limitate” pentru a apăra avortul și, în special, accesul la pastilele care provoacă avort.
Casa Albă relatează, într-o notă, că echipa lucrează de luni de zile în așteptarea deciziei Curții Supreme. Grupul operativ va fi condus de procurorul general adjunct Vanita Gupta și va supraveghea guvernele locale și legile care amenință drepturile femeilor.
Mai exact, grupul operativ va lua măsuri legale împotriva guvernelor de stat și locale care încalcă protecția federală împotriva avortului sau impun sancțiuni penale or civile angajaților care ajută femeile să avorteze.
Ca parte a acestei strategii, grupul operativ va da în judecată statele care doresc să interzică medicamentele utilizate pentru a determina întreruperea sarcinii.
Citește și:
Pontiful a spus că respectă decizia instanței, dar nu știe încă suficient de multe despre sistemul juridic al SUA și despre istoria subiectului pentru a discuta jurisprudența acestuia.
"Vă spun adevărul. Nu înțeleg din punct de vedere tehnic", a spus papa despre hotărârea SCOTUS. „Trebuie să o studiez pentru că nu înțeleg cu adevărat hotărârea de acum 50 de ani, iar acum nu pot spune dacă este bine sau greșit din punct de vedere judiciar”.
„Respect decizia”, a clarificat el.
Învățăturile Bisericii Catolice spun că viața începe din momentul concepției.
Papa, care a fost un oponent activ al avortului încă din primele zile ale înscăunării, s-a lipit de doctrinele ortodoxe ale Bisericii Catolice în această privință. El a mai făcut anterior declarații contestate de activiștii drepturilor omului, comparând avortul cu „angajarea unui asasin” pentru a ucide un copil.
Vaticanul a lăudat anterior Curtea Supremă a SUA pentru că a inversat poziția luată acum aproape 50 de ani cu privire la avort.
Într-o serie de declarații, Vaticanul a încurajat și activiștii să înțeleagă că a fi „pro-viață” înseamnă a sprijini alte probleme, inclusiv toate cele care amenință viața, cum ar fi armele, sărăcia și ratele în creștere ale mortalității materne, a raportat Reuters.
„A fi pro-viață, de exemplu, înseamnă a fi îngrijorat dacă ratele mortalității femeilor din cauza maternității cresc”, a spus Andrea Tornielli, directorul editorial al Vaticanului. Cu toate acestea, avortul reprezintă în multe ocazii, singura șansă la viață a mamei.
Arhiepiscopul Vincenzo Paglia, șeful Academiei Pontificale pentru Viață, a apreciat subiectul ca fiind o „provocare” pentru întreaga lume.
„Faptul că o țară mare cu o lungă tradiție democratică și-a schimbat poziția în această problemă provoacă ecouri în întreaga lume”, a spus arhiepiscopul.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu