Astăzi, 16 mai, romii sărbătoresc Ziua Limbii Romani. Marius Tudor, consilier politici în Parlamentul European a transmis un mesaj cu această ocazie.
"Azi e zi de sărbătoare! Este ziua limbii romani, adică limba vorbita de noi, romii ( precizare pentru ne-romi ). Deși dialectele diferă de la un grup la altul, de la o țară la alta, limba este absolut minunată și pentru că, indiferent de țara în care trăiești, te poți înțelege cu orice rom din lume. Este absolut minunată și pentru că mulți ne-romi au învățat-o fie prin interacțiunea cu o comunitate, fie pentru că așa au simțit și sunt chiar profesori, așa cum este domnul profesor Gheorghe Sarau, tatăl limbii romani standard. Vă mulțumesc, domnule profesor!
Totuși, știți care e cea mai mare bucurie a mea? Bucuria mea sunt ne-romii care nu prea ne iubesc, așa, la prima vedere, fie din cauza prejudecăților alimentate de societate, fie din cauza educației de acasă, dar care iubesc limba atât de tare, încât nu încetează să utilizeze frumosul cuvintelor noastre ca mișto (bine) sau șukar (frumos). Mai fericit sunt când îi aud lăudându-și avuția prin barosan (sunt mare) sau lovele (bani), când se duc să halească (hal - a mânca) sau când se pilesc (a bea), iar deja uzualul "So keres?" se aude mai des decât "Bună ziua!" în saluturile tinerilor din cartier. Când unora nu le convine ceva, mai aruncă un "Bă, ce diliu (nebun) ești!".
Însă, ce ador cu adevărat este limba romilor cântată de mari artiști ai României, în melodii arhicunoscute ca, de exemplu, "Kibori", "Ederlezi"sau "Gelem, Gelem" - imnul romilor. Și, așa, mulți ne îndrăgesc limba. Ce tare ar fi ca măcar din acest motiv sa ne accepte și frumusețea culturii noastre, a etniei noastre, cu mulți oameni buni și frumoși care au făcut și încă mai fac cinste țării.Să aveți baftă (baht- noroc, în romani!) Sastipen thai lacipen te del tumenghe o Devel!", a scris Marius Tudor pe pagina sa de Facebook.
Limba romani este limba vorbită de romi. Face parte din grupul indic, ramura indo-ariană a limbilor indo-europene. Cu cca. 5–6 milioane de vorbitori, este utilizată în țări de pe toate continentele, cei mai mulți în estul Europei. Limba este similară cu alte limbi din nordul Indiei (în special punjaba), regiune de unde se presupune că provin romii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu