160 de ani de la înființarea serviciului diplomatic român. Nicolae Ciucă: MAE a jucat si continuă să joace un rol esențial

Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro

Aniversăm, astăzi, 160 de ani de la înființarea serviciului diplomatic al României. Istoria sa este strâns legată de existența însăși a statului român, acțiunea diplomatică fiind crucială pentru recunoașterea țării noastre drept stat independent şi suveran. Această aniversare este un moment semnificativ, care ne oferă oportunitatea de a reflecta asupra rolului și obiectivelor Ministerului Afacerilor Externe de astăzi.

Activitatea diplomatică și serviciul diplomaților români au fost constant ghidate de protejarea interesului național, îmbrăcând forma promovării valorilor și obiectivelor României în lume. De asemenea, MAE a jucat si continuă să joace un rol esențial în procesul de integrare europeană şi euroatlantică a țării noastre. Membrii corpului diplomatic și consular român nu sunt doar vocea României în lume, ci și interfața Statului român cu cetățenii săi aflați în străinătate.

În contextul actual, marcat de transformări profunde, MAE are menirea de a identifica oportunitățile, de a consolida alianțele și de a promova democrația, stabilitatea și securitatea, respectarea unei ordinii internaționale bazate pe reguli și un multilateralism eficient.

O diplomație eficientă nu se poate realiza fără un Minister al Afacerilor Externe puternic, unit în jurul unei misiuni clare și sprijinit de un corp de profesioniști dedicați. Prestația acestora rămâne valoroasă nu doar prin implementarea mandatului direct al MAE, dar și prin punerea expertizei diplomatice în slujba altor părți ale administrației centrale române.

Istoria bogată a MAE oferă modele și lecții care, cu siguranță, vor inspira noi generații de diplomați să servească cu demnitate și dedicație România și cetățenii români.

Sunt convins că tradițiile și bunele practici vor fi duse mai departe de un serviciu diplomatic mândru de misiunea sa în slujba interesului public.

 

Şedinţă de Guvern, miercuri; Urmează să se aprobe normele metodologice de aplicare a OUG privind amânarea ratelor la credite

Guvernul se va întruni miercuri, în şedinţă, urmând să aprobe normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă 90/2022 privind posibilitatea amânării ratelor la creditele bancare.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, perioada pentru care se acordă facilităţile de suspendare şi amânare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane acordate debitorilor de către creditori din creditele ipotecare se stabileşte pe baza opţiunii debitorului şi este cuprinsă între una şi nouă luni.

Poate fi suspendată rambursarea ratelor, dobânzilor şi comisioanelor scadente numai pentru creditele care îndeplinesc următoarele condiţii cumulative:

au fost acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv;

data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară datei solicitării suspendării obligaţiilor de plată;

nu au înregistrat restanţe în ultimele şase luni înainte de data solicitării suspendării obligaţiei de plată şi nu înregistrează restanţe nici la data solicitării de suspendare a obligaţiilor de plată.

Executivul va mai discuta un proiect de hotărâre privind instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv acordarea de granturi pentru investiţii destinate industriei prelucrătoare.

Cabinetul Ciucă urmează să mai aloce 1.711.000 de lei pentru judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Timiş şi Tulcea, afectate de calamităţi naturale.

Suma provine din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe acest an. Un alt proiect de hotărâre vizează acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de 1.054.500 lei pentru sprijinirea unui număr total de 247 familii şi persoane singure din mai multe judeţe şi din Bucureşti care se află în situaţii de necesitate cauzate de incendii, inundaţii ori situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creşterea riscului de excluziune socială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel