Nu mai puţin de 17 specii de rechini sunt în pericol de extincţie, potrivit estimărilor unei liste ce cuprinde 58 de specii de rechini şi rajiformes (peşti cartilaginoşi din ordinul rechinilor plaţi), redactată de Uniunea internaţională pentru conservarea naturii (UICN).
Cifra face parte din proiectul mondial de evaluare a tendinţelor din populaţiile acestor vieţuitoare marine realizat de Shark Specialist Group (SSG), format din 174 de experţi din 55 de ţări, au informat UICN şi Shark Conservation Found (SCF), relatează EFE. "Suscită o preocupare deosebită emblematicul şi rapidul rechin Mako ('Lsurus oxyrinchus')' clasificat deja în pericol de extincţie ca urmare a decimării grave a populaţiilor acestor exemplare în întreaga lume, inclusiv declinul cu 60% din Oceanul Atlantic într-o perioadă de 75 de ani", a subliniat preşedintele SSG, profesorul Nicholas Dulvy. Un al rechin înrudit cu cel anterior este rechinul alb ('Lsurus paucus'), considerat de asemenea în pericol de dispariţie.
Rechinii mako se reproduc doar la sfârşitul adolescenţei, realizează ample migraţii şi sunt apreciaţi de multe ţări pentru "aripioarele şi carnea" lor. Cu toate acestea nu sunt supuşi niciunei restricţii sau limitări internaţionale de pescuit. O treime dintre speciile cunoscute de rechini se află deja pe Lista Roşie a speciilor ameninţate cu dispariţia. Pescuitul excesiv al acestor vieţuitoare marine - multe dintre specii fiind prădători de top, aflaţi în vârful piramidei trofice - perturbă grav ecosistemele în care trăiesc.
Insulele Cook - un mic stat insular situat în Pacificul de Sud, la nord-este de Noua Zeelandă - au declarat "sanctuar pentru rechini" o regiune cu suprafaţa de 1,9 milioane de kilometri pătraţi. Prin adăugarea acestei arii la alte zone oceanice cu acelaşi statut, aflate în vecinătate, s-a format cel mai mare sanctuar pentru rechini din lume, cu o suprafaţă de 6,7 milioane de kilometri pătraţi. Este vorba de o zonă marină uriaşă - de mărimea aproape a continentului australian - în care pescuitul rechinilor şi deţinerea ori comercializarea produselor obţinute din aceste exemplare sunt interzise.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu