174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Ionuț Vulpescu: Dulcea Românie se agață de coliva poetului național

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii și realizator al podcastului Avangarda, a vorbit despre modul în care poporul român tratează memoria poetului Mihai Eminescu.

Ziua Culturii Naţionale este marcată, în fiecare an, începând din 2011, la 15 ianuarie, fiind și ziua naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). Ieri, s-au împlinit 174 de ani de la acest moment.

"Dulcea Românie se agață de coliva poetului național"

"Era un timp când peretele de Facebook abunda de citate neînțelese din opera marelui poet. Ziua Culturii, Ziua Citării. Acum am trecut la un nou nivel: dulcea Românie se agață de coliva poetului național. Nu e de mirare că într-o societate în care nici cunoașterea nu mai domină, nici critica nu se simte bine, numai credința mai poate face ceva: aceea că independent de limitele noastre, memoria Eminului iubit trebuie să dăinuie. Indiferent cine îi ține coliva, Eminescu rămâne un titan: a creat limba română poetică, a simțit mai bine decât oricine rezistența de a gândi emoția, speranța și viața în limba română, într-o cultură care suportă dozele ei de romantism.

Am dat, ca români, un poet uriaș, un dadaism care s-a îngropat singur, de teama de a nu fi mutilat în hiperinterpretări și clasicizat, un fel de suprarealism care ne-a făcut imuni la propria noastră istorie, în care tocmai față de lucrurile de o importanță crucială devenim relativi. De pildă, când lucrurile au depins de Eminescu și de familia lui, lucrurile au fost clare - îi știm data nașterii și biografia; când au depins de noi și de posteritate, nici data morții nu a mai fost clară: pentru cine nu crede, pe strada Plantelor, de sediul fostului sanatoriu Caritatea, atârnă placa rușinii prăznuirii pe care i-o închinăm: „În acest loc s-a aflat sanatoriul unde a încetat din viață, la 16 iunie 1889, marele poet român Mihai Eminescu”.

"Că l-am făcut pe Eminescu pesimistul de serviciu al societății nu mai e de mirare"

Ce să vezi, „Iarna-i ici, vara-i departe...” Țin să vă reînnoiesc un lucru: cultura nu înseamnă numai nostalgie și trecut. Înseamnă în egală măsură vitalism, forță, oameni și memorii vii. La podcastul meu, „Avangarda”, am invitat cei mai demni creatori de cultură, și lista invitaților e abia la început… Unul dintre episoade a prilejuit un dialog de excepție cu dna Acad. Florica Dimitrescu-Niculescu, autoarea unui studiu despre cromatica liricii lui Eminescu, din care portocaliul lipsește.

În „Lumea culorilor lui Eminescu”, dna academician Dimitrescu explică un lucru formidabil, pe care posteritatea l-a adăugat greșit moștenirii culturale a poetului național: pesimismul. Se pare că Eminescu nu a fost autorul „dark” al timpurilor lui. Ba dimpotrivă. Scepticismul, tristețea și melancolia sunt vindecate prin albul care domină aproape fiecare poezie. Că l-am făcut pe Eminescu pesimistul de serviciu al societății nu mai e de mirare. Dar vedeți, n-ar trebui să ne surprindă totuși că Ziua Culturii Naționale pică de Blue Monday, cea mai depresivă zi din an. Să fie o coincidență? Cât despre Oedip și complexele sale cu un alt prilej...", a scris Ionuț Vulpescu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel