18 ianuarie, zi istorică pentru Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti

Foto: Facebook @Colegiul Național Gheorghe Lazăr
Foto: Facebook @Colegiul Național Gheorghe Lazăr

Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti a fost înființat ca instituție publică de învățământ în 1860 și a demonstrat, de-a lungul timpului, că este o școală a elitelor românești.

Înfiinţat în 1860 ca instituţie publică de învăţământ, Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti constituie o adevărată şcoală a elitelor româneşti de-a lungul timpului, menţionează site-ul https://cnlazar.ro/.

Actualul colegiu a fost înfiinţat mai întâi ca gimnaziu, în 1860, primul său director, Constantin Adam, fiind absolvent al Liceului "Sf. Sava", promoţia 1859/1860, indică lucrarea "Municipiul Bucureşti" (monografie, Editura Sport-Turism, Bucureşti, 1985). 

Astfel,  în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), a fost întemeiat al doilea gimnaziu din Bucureşti, căruia i s-a dat numele lui Gheorghe Lazăr. Deschiderea oficială a cursurilor a avut loc la 18 ianuarie 1860, în clădiri ce aparţineau lui Gheorghe Măcescu.

Actuala clădire a Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr" a fost construită  în colţul de sud-vest al Parcului Cişmigiu în 1889, potrivit amplei lucrări Istoria Bucureştilor din cele mai vechi timpuri până  în zilele noastre de Constantin C. Giurescu (Editura pentru Literatură, Bucureşti, 1966). Unul dintre cei care au contribuit la ridicarea în vecinătatea Cişmigiului a viitorului liceu a fost primarul Pache Protopopescu, conform Agerpres.

Gimnaziul a fost transformat în liceu în 1890. Decretul înfiinţării liceului poartă semnătura regelui Carol I şi este datat 20 mai 1890. Proiectat de arhitectul F.G. Muntureanu, care studiase în Anglia, edificiul, îmbinând mai multe stiluri, se prezenta sub o formă simplă şi elegantă, pe faţadă fiind aplicate decoraţiuni din plăci ceramice colorate.

Liceul a avut chiar de la început o bibliotecă bogată, iar prima revistă a liceului, Zboruri, a apărut în 1919 şi a fost fondată de Camil Petrescu.

În perioada regimului comunist, liceul a cunoscut mai multe schimbări. Astfel, pentru o perioadă, până în 1955, denumirea i-a fost schimbată în Şcoala medie nr. 22, iar în 1949 liceul a fost transferat în altă clădire, în sediul său desfăşurându-şi activitatea un centru şcolar de fete. În 1955, liceul a revenit la vechea denumire şi în sediul de lângă grădina Cişmigiu. În anii '60 -'70 s-au înfiinţat clase speciale de matematică, iar în 1977 Liceul "Gheorghe Lazăr" a devenit liceu de matematică-fizică.  

După revoluţia din decembrie 1989,  în 1995 Liceul "Gheorghe Lazăr" a devenit Colegiu Naţional. De asemenea, în anii '90 clădirea acestuia a fost consolidată. 

În 2010, Preşedinţia României a acordat Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr" Ordinul Meritul pentru învăţământ în grad de Ofiţer, potrivit https://canord.presidency.ro/.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel