Numărul consumatorilor de droguri a crescut alarmant în Capitală. Sunt 19.000 de persoane care consumă droguri, mai ales etnobotanice. Dintre ei 90% au hepatita C. Numărul celor care au HIV a crescut îngrijorător. În 2007-2010 erau 28 de cazuri înregistrate oficial, iar în 2011-2012 numărul lor a ajuns la 360. Nici tuberculoza nu i-a evitat pe consumatorii de droguri. Ei nu sunt văzuți drept oameni dependenți sau bolnavi, ci ca niște potențiali infractori. Astfel, societatea nu-i ajută. Infracționalitatea în rândul consumatorilor de etnobotanice este cu atât mai posibilă după închiderea magazinelor care comercializau vise. Efectul nu este cel scontat de autorități. Valentin Simionov, directorul executiv de la Romanian Harm Reduction Network (RHRN), spune că acum toate substanţele considerate ilegale au o calitate foarte proastă şi un preţ foarte mare, lucruri care reprezintă un motiv pentru a comite infracţiuni din partea consumatorilor.
Valentin Simionov a precizat, în legătură cu creșterea numărului de cazuri de HIV că "a fost cauzată de creşterea consumului de substanţe etnbotanice şi a scăderii generale a accesului la servicii de prevenire HIV pentru consumatorii de droguri. Creşterea numărului de cazuri de HIV nu este constatată doar în societate, este posibil să fie şi în penitenciare. Instituţiile statului şi organizaţiile neguvernamentale trebuie să colaboreze pentru a găsi un răspuns în această situaţie, răspunsul focusându-se pe probleme de sănătate publică şi reintegrare a consumatorilor de droguri", a explicat Simionov, scrie Mediafax.
Simionov a precizat că vârsta medie la care începe consumul de droguri este între 15 şi 20 de ani, dar există şi iniţierea consumului, la vârsta de 12 -13 ani, precum şi cazuri extreme de copii care au început să consume la 9-10 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News