BUCUREȘTI CENTENAR este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.
România Nouă – organ de propagandă pentru unirea politică a tuturor Românilor, care avea apariții „în fiecare zi de lucru” și se afla sub conducerea lui Onisifor Ghibu, avândul ca prim-redactor pe Ion Mateiu, publică în numărul din 8 februarie 1918 un articol preluat din faimoasa revistă americană Plain Dealer, numărul din 2 octombrie 1917. Scrierea face generoase referiri la armata română, soldații și conducătorii ei care sunt elogiați pentru că au învățat din lecțiile războiului.
„America despre România
Pentru ca cetitorii noștrii din Basarabia să se încredințeze despre vrednicia și vitejia României, ale cărei oști au scăpat țara aceasta de pieire, dăm mai la vale rândurile frumoase scrise de o mare gazetă din America cu numele PLAIN DEALER, în numărul său dela 2 Oct. 1917.
„Chiar și acum lumea prețuește puțin măreția biruinței României din August, care a nimicit planurile, cu atâta îngrijire pregătite, ale lui Mackensen de a năvăli în Rusia de miazăzi. Zi de zi armata română a întâmpinat și a răspins atacurile în masă ale trupelor alese germane. Cea mai mare pregătire de artilerie nu a fost în stare să dea Germanilor o deschizătură în șirul bravilor soldați cari luptau în fața înrăznețului lor rege. Românii au suferit din greu, dar nu așa greu ca Germanii. Diviziuni întregi germane au fost aproape nimicite. In rezultatele ei nemijlocite, biruința română a fost cea mai însemnată luptă în vara anului 1917, și de bună seamă că istoria o va încresta ca una din cele mai fioroase lupte ale războiului.
Așa dar este limpede că armata română a învățat lecțiunile războiului.
Astăzi, armatele generalului Averescu sunt cu totul deosebite de regimentele care, în 1916 au mers în marșuri așa de vesele la triumful trecător din Transilvania.
Dar, dacă armata română s’a schimbat pe urma războiului, atunci tot așa s’a schimbat și Statul Român în urma lecțiunilor marelui vălmășag. Înainte de războiu, România, de fapt, era oligarhie. În decursul unui an, parlamentul român, cu liberul consimțământ al conservatorilor și al proprietarilor de pământuri, a votat reforma legii electorale, care trece puterea politică de la clasele de sus și mijlocii în mâna poporului.
Legea despre pământ a dar(sic!) sute de mii de hectare de pământ pe mâna țăranilor. România, înrolată în causa democrației, a văzut trebuința de a se democratisa. Un exemplu mai frumos de jertfă și unitate națională foarte a fost văzut.
Lipsită de două treimi din teritoriul ei și stând la Siretiu cu spatele către părete, România de azi este națiunea cea mai de încredere din Europa. Ca și Franța la Verdun, așa și România la Siretiu a rostit cuvântul două puncte: De aici încolo ei nu trebuie să treacă!”.
Puternica Franță bine a făcut. Mica Românie, cu rănile anului 1916 încă nevindecate și stând singură împotriva Germaniei puternice, iarăș bine a făcut. Ea a făcut bine pe câmpu de războiu, unde mii din fiii ei cei mai buni au dat vitejia lor pentru libertate, într’un timp când rușii înnebuniți de libertate erau lași și o luau la sănătoasa. Și ea a făcut bine întemeind adevărata libertate, în cuprinsul regatului ei. prin a recunoaște egalitatea fundamentală a omenirii pe care fiii ei așa de minunați au statorit-o în linia de luptă.
Acolo nu mai este un „dacă” în prețuirea civilisației României. America n’a putut avea un întovărășit mai de preț”.
Notă: The Plain Dealer este cel mai răspândit și cel mai vechi ziar din Ohaio, înființat în 1842, cu sediul la Cleveland.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.
de Val Vâlcu