Bucuresti Centenar
Centenar 100 este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.
În Ardealul (Transilvania) gazetă națională care apărea de trei ori pe săptămână la Chișinău, în numărul din 21 ianuarie 1918, apare un articol despre studenții moldoveni și al lor ideal național. Se scoate în relief faptul că studenții au jucat un rol însemnat în imboldul de iluminare dat maselor, cu un accent deosebit pus pe nevoia de alfabetizare și iluminare. Se spune că studenții moldoveni „au stăruit din toată inima să lucreze pentru trezirea poporului moldovenesc la viață națională”. Scopul lor era ca prin societățile pe care le-au creat să facă „propagandă de iluminare pe la sate” acolo unde, se înțelege, informația pătrundea mult mai greu, iar nivelul de alfabetizare era aproape inexistent.
Un semnal de alarmă pe care îl mai trag semnatarii articolului este despre dezbinare, care poate, prin ura și dușmănia pe care o aduce să facă un popor „să se ucidă singur”.
„Studenții Moldoveni și idealul național.
Studenții moldoveni, de pe la universitățile rusești din Odessa și Chiev, înțelegând datoria la care-i cheamă vremea nouă a revoluției, au stăruit din toată inima să lucreze pentru trezirea poporului moldovenesc la viață națională. Ei au alcătuit societăți, cari prin membri lor făceau propagandă de luminare pe la sate. Munca loc n’a fost zadarnică. Studenții au înțeles foarte bine glasul zilelor de azi, când ropoveduiau (sic!) fără teamă dreptul poporului românesc la viață liberă și neatârnată.
In vremea din urmă ei au tipărit trei strigări cătră Moldoveni în cari se ocupă de întâmplările petrecute între zilele de 6-13 Ianuarie. In cele dintâi două, ei înfierează batjocura cu voluntarii transilvăneni și caută să deștepte pe moldoveni din rătăcirea în care i-au dus jidani.
A treia vorbește despre sosirea armatei României în Basarabia. Studenții își dau seama de acest eveniment istoric și declară hotărât, că de-acum ei vor lupta pentru idealul național, adecă unirea tuturor Românilor.
Iată a treia strigare:
Moldoveni,
A sosit ceasul când toată suflarea moldovenească să sărbeze ziua cea mai sfântă, mai luminată și mai fericită în viața noastră. Acum Dumnezeu întâiașdată a întins mâna sa de bunăvoință cătră neamul nostru. Viața poporului moldovenesc este acum chezășuită pe veci. Mult am strădănuit și am năcăjit de jugul străinilor. Dar dela începutul revoluției am suferit chiar dela ai noștri Moldoveni potlogari, cari s’au folosit de întunerecul poporului nostru, îi făgăduiau toate bogățiile ceriului și pământului și aduce ură și dușmănie în el ca mai de grabă să se ucidă el singur. Nici o lumină adevărată n’a putut căpăta Moldoveanul nostru. Nici o gazetă moldovenească și rusească nu ș a făcut datoria față de norod. Cu una se îndeletnicea ele: aprindeau focul anarhiei în toate părțile, îndușmăneau oamenii unul față de altul”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Material realizat prin Programul Cultural București - Centenar cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.
de Roxana Neagu