Misiunile angajaților MAI continuă în județele afectate de inundații până la normalizarea situației din teren.
În județele aflate sub avertizări sau atenționări de fenomene meteorologice și hidrologice periculoase, sunt în serviciu operativ pregătiți să intervină în sprijinul comunităților și al autorităților locale peste 20.000 lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne cu aproximativ 8.600 de mijloace tehnice.
Pentru gestionarea situației, la nivel central, au fost întreprinse măsuri pentru monitorizarea și coordonarea situației din teren prin Centrul Național de Conducere Integrată al MAI, care cooperează permanent cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.
În ultimele 24 de ore, au fost emise peste 30 de avertizări și atenționări de fenomene meteorologice severe. Astăzi, la ora 10.00, a intrat în vigoare o nouă atenționare de Cod Galben cu valabilitate până la ora 23.00 ce vizează instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate în Banat, Crișana, vestul și sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul și nordul Moldovei, nordul și estul Munteniei, precum și în zonele de munte. De asemenea, este în vigoare o informare meteorologică pentru intervalul 05 iunie, ora 10.00 – 07 iunie, ora 23.00 de instabilitate atmosferică temporar accentuată în toate regiunile.
Totodată, sunt în vigoare avertizări hidrologice de cod portocaliu și galben pe mai multe sectoare ale Dunării care vizează depășirea cotelor de apărare, precum și pe cursurile de apă din sudul și sud-estul țării, existând risc crescut de inundații.
La nivel teritorial au fost activate grupele operative de la nivelul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din 26 județe, iar acolo unde s-a impus s-au luat măsuri pentru activarea Centrelor Județene de Conducere și Coordonare a Intervenției, precum și pentru transmiterea unor mesaje de avertizare pentru populație prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 8 județe (AB, AR, BT, BZ, CT, GL, TL și VS);
Ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate efecte la nivelul a 159 localități din 28 județe și municipiul București, fiind afectate 240 case, 82 beciuri/subsoluri, 690 curți, 57 anexe gospodărești și 5 clădiri aparținând unor instituții publice și 5 ale unor operatori economici, precum și 21 străzii.
De asemenea, circulația rutieră a fost temporar afectată pe 7 drumuri naționale (DN 10/BZ, DN 24D/GL, DN 28/IS, DN 28A/IS, DN 28 B/IS, DN 17B/NT și DN 2/VN) și 7 drumuri județene (DJ 708/AR, DJ 282/BT, DJ 297/BT DJ 100H/BZ, DJ 668A/HD, DJ 208/SV și DJ 205/VN) din cauza alunecărilor de teren produse, acumulării de apă și aluviuni pe carosabil.
La acest moment, circulația rutieră este deschisă pe toate drumurile menționate mai sus, dar traficul rutier este blocat pe 1 drum național (DN 73D/AG) și 2 drumuri județene (203K/BZ, DJ 205D/VN), iar pe Șoseaua de Centură a municipiului București a fost deviat din cauza acumulării apei.
Circulația feroviară a fost afectată temporar pe 2 tronsoane de cale ferată (Chirlești - Pătârlagele/BZ și Bârlad/GL).
Structurile MAI de la nivel central și teritorial monitorizează în permanență situația la nivelul țării, în județele afectate de condițiile meteo și hidrologice, astfel încât intervențiile să se facă în mod coordonat în funcție de necesitățile cetățenilor și de pericolele semnalate. se arată într-un comunicat al MAI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News