1 septembrie 1998. O zi provocatoare pentru tinerii actori care deschideau porţile încăpătoare ale generosului HOP. Era prima ediţie a unui eveniment frumos cu şi despre actori tineri, liberi....O ediţie care a dat teatrului românesc nume celebre azi: Pavel Bartoş, Ada Milea, Dan Tudor, Dana Voicu.
O ediţie despre care regizorul Cornel Todea şi, vreme de 15 ani directorul artistic al Galei, spunea că este o invitaţie „de a deveni martorii activi ai paşilor făcuţi de noua generaţie pe un drum străvechi, dar plin de mereu noi surprize”.
De atunci s-au mai scurs 19 ediţii surprinzătoare, spectaculoase, seri pline de infuzie de tinereţe şi credem că HOP este mulţumit de ceea ce a devenit. De tot talentul cu care tinerii actori au investit în imaginea lui pentru ca el să devină o competiţie dedicată viitorului teatrului românesc. Noi toţi am făcut-o cu responsabilitate, cu plăcere, cu pasiune. La mulţi ani, HOP!
„HOP e un mic virus care ţi se instalează în corp imediat după terminarea facultăţii.
HOP e o mică febră la început de carieră.”
(Nicoleta Marica, participant în 2015)
„HOP cred că e o combinaţie de muncă pe brânci cu show-uri şi petreceri.”
(Adrian Loghin, participant 2015)
„HOP este mămica actoraşilor.”
(Marian Olteanu, participant în 2016)
Până la finalul acestei ediţii aniversare,vă invităm să urmăriţi campania 20 de actori despre 20 de ani de Gală HOP – o privire de ansamblu asupra rolului şi locului Galei HOP în viaţa artiştilor de seamă ai scenei româneşti de astăzi. Nume care s-au format şi pentru că au participat sau au câştigat premii la Gala HOP. Astăzi, în vizor trei nume celebre: Pavel Bartoş, Mirela Oprişor, Ana Ularu.
Tema ediţiei aniversare a Galei HOP este: SINGURĂTATE – Suportabila singurătate a fiinţei la A.P.Cehov.
Shakespeare pe cer. Gala HOP 2016. Foto Adi Bulboacă
Sâmbătă, 2 septembrie, pe TVR 3, Casa de Producţie TVR a propus documentarul „SHAKESPEARE PE CER – Gala HOP 2016, Costineşti”.
Documentarul urmăreşte o serie de micro-portrete ale tinerilor actori, reflectând căutările şi încercările lor de a aduce pe scenă textele shakespeariene, căci tema Galei HOP a fost în 2016 – „SHAKESPEARE – METAMORFOZE LUDICE, NE-BUN PENTRU ACEASTĂ LUME: Nebunia – ca şansă de a spune adevărul, ca element subversiv, ca formă de revoltă, ca existenţă în afara normei, ca rol asumat, ca formă de supravieţuire”.
Pe scena Galei HOP 2016, la propunerea directorului artistic Miklós Bács, concurenţii l-au îmbrăcat în haine noi pe bătrânul Shakespeare, apropiindu-se în moduri extrem de personale de textele sale. Actori consacraţi ai scenei româneşti – Victor Rebengiuc, Lia Bugnar, Mihai Constantin – întregesc prin observaţiile şi mărturiile proprii – procesul de creare şi interpretare a unui personaj dramatic. Colaje care explorează tema geloziei, iubirea ori bufonii, prin interpretări actualizate şi contexte noi au oferit o provocare juriului şi publicului. Pe lângă cuvinte, în film îi descoperim pe aceşti tineri inventivi, pasionaţi, atenţi la lumea din jur şi la felul în care meseria lor se integrează în ceea ce se întâmplă cu societatea contemporană acum.
Echipa: Operatori imagine: Florin Miricioiu, Gheorghe Fustanela, Dan Udrea, Mihai Buzura, Dragoş Milescu; Sunet: Ionuţ Popescu, Viorel Constantin; Asistent cameră: Petre Gorescu; Editor imagine: Robert Kallos, Ada-Maria Ichim; Sunet PPS: Cristi Rădulescu; Muzica şi versuri cântece: Ada Milea; Grafică: Cristian Luchian; Fotografii generic: Adi Bulboacă; Coordonator producţie: Marius Flonta; Producător: Diana Dumitru; Realizator: Ada-Maria Ichim; Producător coordonator: Demeter András István
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu