Cel mai distrugător virus din istoria Internetului și-a făcut apariția acum aproape 20 de ani.
Cel mai distrugător virus din istoria Internetului și-a făcut apariția acum aproape 20 de ani, conform CNN.
Pe 11 mai 2000, un programator de 23 de ani numit Onel de Guzman a apărut în fața instanțelor sub acuzația creării celui mai nociv virus tehnologic din istorie. De fapt, „I love you" este considerat primul și cel mai puternic virus de computer global. Acesta a pus bețe în roate operațiunilor afacerilor și agențiilor guvernamentale din toată lumea, de la Ford la Merrill Lynch, de la Pentagon la Parlamentul Britanic, cauzând daune de 10 miliarde de dolari, toate în numele iubirii.
La 20 de ani distanță, nu a existat un virus mai dăunător decât ILOVEYOU. Zeci de milioane de computere din lume au fost afectate. Lupta cu virusul a ajuns pe primele pagini ale ziarelor lumii și a dus la realizarea efectelor pe care infractorii cibernetici le pot avea asupra computerelor.
În după-amiaza zilei de 4 mai 2000, Michael Gazeley era în biroul său din Star Computer City, un mănunchi de companii IT și retaileri de electronice din Hong Kong. Cu câteva luni în urmă, Gazeley și partenerul său Mark Webb-Johnson și-au format propria firmă de securitate cibernetică, Network Box, care se specializa în protejarea clienților de amenințările online.
Cei doi aveau decenii de experiență în industrie și tocmai terminaseră lucrul la evitarea celei mai mari amenințări a noului mileniu: Y2K. Chiar dacă astăzi ne amintim de Y2K ca fiind un mare fals sau o exagerare, acest bug era unul real, iar potențialele costuri erau uriașe. Bineînțeles, acesta a fost evitat datorită unui efort global depus de programatorii lumii.
În acea după-amiază, toate telefoanele au început să sune la unison: prima dată au sunat clienții, mai apoi oamenii din exterior. Toată lumea cerea ajutorul Network Box pentru a ori un virus care distrugea și corupea informațiile de pe computerele lor.
Cu toții spuneau același lucru. Cineva din birou a primit un e-mail cu subiectul „ILOVEYOU" și mesajul „vă rog frumos să descărcați SCRISOAREADEDRAGOSTE atașată, venită de la mine". La deschiderea fișierului care părea să fie de tipul text, dar de fapt era un program care dădea impresia că este text, virusul prelua controlul și trimitea copii tuturor din lista contactelor. Cei care primeau îl deschideau la rândul lor, crezând că este o glumă ciudată sau o declarație serioasă de dragoste, răspândindu-l rapid în toată lumea.
Serverele de e-mail au fost imediat blocate de mii de scrisori de dragoste trimise în stânga și în dreapta, însă problema era mult mai mare decât o amărâtă scrisoare. În timp ce se duplica, ILOVEYOU distrugea o mare parte din hard-disk-ul victimei, redenumind și ștergând mii de fișiere.
„Oamenii nu se obișnuiseră cu acest concept, ei nu au realizat că un e-mail putea fi periculos", a spus Gazeley. Internetul în sine era un concept proaspăt în anii 2000.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News