20 de ani de la lansarea Facebook. Cele patru moduri în care a schimbat lumea

Foto: Site Facebook
Foto: Site Facebook

Facebook a fost lansat acum 20 de ani de către un tânăr student numit Mark Zuckerberg.

La două decenii de la lansarea platformei sociale, BBC a alcătuit lista celor patru moduri în care aceasta a schimbat lumea.

1. Facebook a revoluționat rețelele de socializare

Facebook nu a fost prima rețea socială - înainte de el existau altele, cum ar fi MySpace - dar site-ul lui Mark Zuckerberg a devenit imediat un succes când a fost lansat în 2004, demonstrând cât de repede se poate impune un site online de acest gen. În mai puțin de un an a ajuns la un milion de utilizatori, iar în patru ani a depășit MySpace - datorită unor inovații precum posibilitatea de a “eticheta” persoanele în fotografii.

Fluxul de activitate care se schimba mereu era un mare atractiv pentru utilizatorii de la început. Până în 2012, Facebook a depășit un miliard de utilizatori pe lună și, cu excepția unei scăderi scurte la sfârșitul lui 2021 - când numărul de utilizatori activi zilnic a scăzut pentru prima dată - platforma a continuat să crească.

Prin extinderea în țări mai puțin conectate și oferind internet gratuit, compania a menținut și a crescut numărul de utilizatori Facebook. La sfârșitul lui 2023, Facebook a raportat că are 2,11 miliarde de utilizatori activi zilnic.

Este adevărat că Facebook nu mai este la fel de popular ca înainte printre tineri. Cu toate acestea, platforma rămâne cea mai populară rețea socială din lume și a inaugurat o nouă eră a activității sociale online. Unii văd Facebook și rivalii săi ca fiind instrumente care împuternicesc conectivitatea. Alții îi văd ca fiind agenți care provoacă dependență și distrugere.

2. Facebook a făcut datele noastre personale valoroase… și mai puțin personale

Facebook a dovedit că este foarte profitabil să colecteze preferințele și antipatiile noastre. În prezent, compania mamă a Facebook, Meta, este un gigant al publicității care, alături de Google, ia cea mai mare parte din banii de publicitate la nivel global.

Joi, Meta a raportat peste 40 de miliarde de dolari (32 de miliarde de lire sterline) în venituri pentru ultimul trimestru al lui 2023, în principal din oferirea de servicii de publicitate foarte țintite. 14 miliarde de dolari au fost declarați ca profit. 

Dar Facebook a arătat și unde colectarea de date poate da greș. Meta a fost amendată de mai multe ori pentru gestionarea necorespunzătoare a datelor personale.

3. Facebook a politizat internetul

Prin oferirea de publicitate țintită, Facebook a devenit o platformă majoră pentru campaniile electorale din întreaga lume. De exemplu, în cele cinci luni dinaintea alegerilor prezidențiale din SUA din 2020, echipa președintelui în funcție Donald Trump a cheltuit peste 40 de milioane de dolari pe reclame pe Facebook, potrivit cercetării Statista.

Facebook și Twitter au fost considerate esențiale în timpul Primăverii Arabe în a ajuta la coordonarea protestelor și a răspândi știrile despre ce se întâmpla pe teren.

4. Facebook a pus bazele dominației Meta

Cu succesul uriaș al Facebook, Mark Zuckerberg a construit un imperiu de rețele sociale și tehnologie care rămâne fără precedent în ceea ce privește utilizatorii și puterea sa consecventă. Companii în plină ascensiune, inclusiv WhatsApp, Instagram și Oculus, au fost toate cumpărate și îmbunătățite sub compania umbrelă Facebook, care și-a schimbat numele în Meta în 2021.

Meta spune acum că peste trei miliarde de oameni folosesc cel puțin unul dintre produsele sale în fiecare zi. Și când nu a reușit să-și cumpere rivalii, Meta a fost adesea acuzată că îi copiază - pentru a-și menține dominația.

Funcția de Stories care dispar de pe Facebook și Instagram este similară cu o funcție cheie găsită pe Snapchat; Instagram Reels este răspunsul companiei la provocarea lansată de aplicația de partajare de videoclipuri TikTok; iar Threads este încercarea Meta de a imita X, fostul Twitter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel