Opoziţia georgiană a marcat 20 de ani de la Revoluţia Trandafirilor, informează AFP.
După alegerile controversate din noiembrie 2003, această mișcare a reușit să-l înlăture pe Eduard Şevardnadze, care domina viaţa politică încă din anii 1970.
Mihail Saakaşvili a devenit preşedintele acestei foste republici sovietice şi a lansat o politică de integrare în NATO şi UE, sfidând Moscova.
Aproximativ 1.000 de membri ai Mişcării Naţionale Unite (MNU) s-au întâlnit joi în Tbilisi, capitala georgiană, cerând eliberarea fostului președinte, a cărui stare de sănătate tot mai precară necesită îngrijiri.
"Ideea unei Georgii unite, puternice, democratice, europene şi libere era forţa motrice a Revoluţiei Trandafirilor şi a liderului său Saakaşvili", a declarat o responsabilă a MNU, Tina Bokutşava.
Fostul preşedinte georgian ce a condus țara din 2004 până în 2013, înainte de a se exila opt ani în străinătate, în special în Ucraina, a fost arestat la întoarcere în ţara sa în 2021, într-un dosar de abuz de putere pe care el îl consideră motivat politic.
"Revoluţia Trandafirilor a schimbat istoria Georgiei pentru totdeauna şi i-a asigurat un loc în lume", a scris Saakaşvili pe Facebook. "Revoluţia noastră a pus bazele destructurării sistemului rus postsovietic şi a făcut din Georgia un exemplu de urmat", a adăugat el, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu