20 de medici și asistenți medicali din Republica Moldova vor veni în România pentru a-și ajuta colegii în lupta cu pandemia de coronavirus.
20 de doctori și asistenți medicali moldoveni vor veni în România pentru a-și ajuta colegii de peste Prut în lupta cu noul coronavirus. Aceștia vor activa la Spitalul modular Lețcani din Iași. Anunțul a fost făcut de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență de la București, Raed Arafat.
"Urmează să ajungă colegii din Moldova, să participe alături de colegii noştri din Iaşi la îngrijirea pacienţilor. Este nevoie mare şi chiar sunt bineveniţi ca să sprijine, ca să permită creşterea numărului paturilor la Leţcani", a menţionat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din România.
Potrivit șefului DSU, specialiștii moldoveni vor lucra cot la cot cu cadrele medicale militare și civile de la spitalul modular. Colegiul Medicilor din România urmează să emită documente temporare de practică medicală. Raed Arafat a menționat că propunerea de ajutor a venit din partea autorităților de la Chișinău.
"Am primit, prin Ministerul de Externe şi către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne, oferta Republicii Moldova de a trimite cadre medicale", a declarat Raed Arafat.
Este o iniţiativă a Guvernului de la Chişinău. Purtătorul de cuvânt al premierului, Anastasia Taburceanu, a declarat că urmează să fie stabilite toate detaliile şi, cel mai probabil, luni, va veni cu informaţii suplimentare. Taburceanu a confirmat că toţi medicii şi asistentele medicale sunt din Chişinău, iar atunci când echipa va pleca în România va fi organizat un eveniment public.
Anul trecut, România a trimis în Republica Moldova o echipă, formată din 42 de medici și asistenți, pentru a sprijini sistemul de sănătate, scrie Publika.
O unitate mobilă de terapie intensivă a fost adusă la Târgu Mureş, la solicitarea Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş şi a instituţiilor din sistemul sanitar care sunt implicate în gestionarea situaţiei pandemice.
Unitatea mobilă ATI a fost amplasată în curtea Clinicii de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş şi răspunde necesităţii în creştere de paturi ATI destinate bolnavilor cu forme grave Covid-19.
"Judeţul Mureş se numără printre judeţele cele mai solicitate pentru a se implica în gestionarea naţională a numărului mare de cazuri, în special cazurile grave. Tocmai din acest motiv, am considerat că aducerea la Târgu Mureş a unităţii mobile ATI, o unitate disponibilă la cerere judeţelor din ţară, ar susţine strategia noastră de a gestiona numărul mare de cazuri. În acest moment, avem un număr de 55 de paturi ATI în judeţul Mureş, la care se vor adăuga cele 12 locuri care reprezintă capacitatea maximă a unităţii mobile trimise astăzi de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Unitatea urmează să fie operaţionalizată în cel mai scurt timp pentru a fi dată în folosinţă. Toate paturile ATI sunt în permanenţă ocupate, astfel că vom continua să sporim capacitatea de internare şi tratament în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice", a spus prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel.
Aducerea unităţii mobile de terapie intensivă în judeţul Mureş a fost posibilă datorită unui efort comun al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Horea" al judeţului Mureş, Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, Consiliului Judeţean Mureş şi Instituţiei Prefectului - Judeţul Mureş.
Personalul medical care va deservi unitatea mobilă de terapie intensivă aparţine Spitalului Clinic Judeţean Mureş şi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş (citește AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News