Ziua de 20 februarie este o zi dedicată, printre altele, cătușelor.
Ziua cătuşelor (#HandcuffDay) este o zi naţională din Statele Unite ce marchează momentul în care, pe 20 februarie 1912, George A. Carney a primit un brevet pentru un nou stil revoluţionar de cătuşe, cu arc oscilant, uşoare şi reglabile. Acest nou model a devenit de facto mijlocul de imobilizare folosit de poliţiştii din întreaga lume. Se sărbătoreşte din 2010.
Mai uşor de utilizat decât dispozitivele anterioare, cătuşele Carney, cu un design revoluţionar, permit imobilizarea unui subiect fără a utiliza o cheie. Înainte de aceasta, cătuşele erau grele şi voluminoase şi nu exista niciun stil standard.
James Milton Gill a cumpărat brevetul lui Carney pentru cătuşe, apoi a înfiinţat compania Peerless Handcuff Company şi a început să producă cătuşe, iar în 1914 a vândut prima cătuşă bazată pe proiectul lui Carney. În anul 1932, Peerless Handcuff Company a lansat "cheia de tip butoi", care s-a dovedit a fi cea mai bună din lume. Chiar şi după 100 de ani, multe companii producătoare de cătuşe folosesc acelaşi design pentru fabricarea cătuşelor, cu câteva mici modificări. Invenţia lui Carney a devenit un succes masiv, deoarece sunt uşoare, le permit poliţiştilor să fixeze cătuşele unui infractor cu uşurinţă şi rapid, cu o singură mână.
Cu toate acestea, unele persoane au început să se îndoiască de designul cătuşelor reglabile, susţinând că epoca de măreţie a acestora a trecut, întrucât este foarte posibil să evadezi din acest tip de cătuşe folosind un simplu ac pentru a sparge încuietoarea şi a te elibera aproape imediat, srie Agerpres.
Animalele de companie pot oferi iubire necondiţionată şi pot contribui la transformarea unei case într-una mai primitoare. Aşa că este normal ca şi proprietarii să îşi facă timp pentru a-şi arăta aprecierea faţă de acestea, sărbătorind Ziua iubirii animalelor de companie (#LoveYourPetDay).
Animalele de companie fac parte din viaţa oamenilor de mii de ani, iar faptul de a avea unul devine un lucru din ce în ce mai popular. Animalele au fost alături de noi încă din primul moment al civilizaţiei. Lupii au trăit printre oameni timp de secole şi există dovezi că oamenii şi câinii şi pisicile au fost împreună încă de acum 12.000 de ani.
Târgul ”PetExpo”, dedicat animalelor de companie, ediţia a XI-a, desfăşurat la Romexpo, Bucureşti, 13 aprilie 2019.
În fiecare an în a treia duminică din luna februarie sunt sărbătorite uriaşele oceanului cu scopul de deveni mai conştienţi de existenţa acestor creaturi magnifice, de frumuseţea lor, precum şi de valoarea lor ecologică pentru planetă.
Ideea înfiinţării Zilei mondiale a balenelor (#WorldWhaleDay) i-a aparţinut lui Greg Kauffman, fondator al Fundaţiei pentru Balenele din Pacific, având scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire ameninţarea cu dispariţia cu care se confruntă balenele cu cocoaşă care înoată în largul coastelor insulei tropicale Maui din Hawaii. A fost sărbătorită prima dată în 1980.
Aceste vietăţi încântătoare au devenit principala vitrină a Festivalului Balenelor din Maui. În fiecare an, mulţimile se adună pe insulă pentru a participa la evenimentul gratuit care durează toată ziua, organizat de Fundaţia pentru Balenele din Pacific. Distracţia începe cu o paradă care include care alegorice, personaje costumate şi evenimente pentru copii, precum şi muzică asigurată de vedete hawaiiene şi internaţionale. În prezent această zi se sărbătoreşte în întreaga lume, fiind aniversate nu doar balenele cu cocoaşă, ci toate speciile de balene.
Pe măsură ce vânătoarea de balene s-a industrializat în secolul al XVI-lea şi ulterior, populaţiile diferitelor varietăţi de balene au început să scadă. Dar abia în anii 1960 oamenii au început să ia act şi să fie îngrijoraţi de acest fenomen. Multe specii de balene au fost declarate pe cale de dispariţie în anii 1960 şi 1970.
Multe tipuri de balene au o durată de viaţă similară cu cea a unui om. Unele balene albastre pot trăi până la 80-90 de ani, în timp ce orcile trăiesc doar 10-45 de ani. Se ştie că unele balene Bowhead trăiesc până la 200 de ani!
Balenele trăiesc în toate oceanele Pământului, dar, din păcate, apele acestora nu mai sunt la fel de curate cum erau odată. Ele sunt poluate de substanţe chimice, deversări de petrol, deşeuri de plastic şi deşeuri industriale care reprezintă o ameninţare pentru populaţiile de balene în prezent şi în viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu