20 Mai - Ziua internațională a albinelor. Cât de mult depindem de polenizare

Pixabay
Pixabay

Ziua de 20 mai a fost decretată de ONU Ziua internațională a albinelor, o specie de insecte polenizatoare cu un risc crescut de dispariție. 

Albinele, la fel ca și alte animale și insecte polinatoare, precum fluturii, păsările colibri și liliecii, sunt în pericol de a deveni animale cu risc crescut de dispariție, din cauza activităților antropologice. Polenizarea este o activitate esențială pentru menținerea ecosistemului nostru. Aproximativ 90% dintre plantele cu flori din lume depind aproape complet de polenizarea realizată de albine și celelalte insecte și animale, la un loc cu 75% dintre recoltele destinate alimentației și 35% din pământul cultivat din întreaga lume. Polinatoarele contribuie la siguranța lanțului alimentar și sunt un factor cheie în conservarea biodiversității. 

Pentru a atrage atenția asupra importanței polinatoarelor și a pericolelor pe care acestea le înfruntă în contribuția lor la sustenabilitatea mediului pe care îl știm, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a decretat ziua de 20 mai Sărbătoarea internațională a albinelor. Scopul principal este acela de a atrage atenția asupra măsurilor necesare pentru a proteja insectele și animalele polinatoare, esențiale în rezolvarea unor probleme în domeniul global al producției de alimente și în eliminarea foametei în țările în curs de dezvoltare. 

În 2021 este sărbătorită a patra zi a albinelor, chiar și în mijlocul unei pandemii. Din cauza impactului antropologic, rata de dispariție a speciilor actuale de albine este cu 100 și chiar 1.000 mai mare față de cum ar fi fost normal. Aproximativ 35% dintre poliantoarele nevertebrate, asemenea albinelor și fluturilor și 17% dintre polinatoarele vertebrate riscă să dispară la nivel global. Dacă acest trend se va menține, recoltele bogate în nutrienți, asemenea fructelor, nucilor și legumelor vor fi înlocuite de culturile discontinue precum orezul, porumbul și cartofii, rezultând într-o dieta dezechilibrată la nivel global. 

Albinele pot detecta COVID-19

Cercetătorii olandezi au instruit albine, care au un simţ al mirosului neobişnuit de ascuţit, să identifice probe infectate cu COVID-19, o descoperire despre care ei afirmă că ar putea reduce timpii de aşteptare pentru rezultatele testelor la doar câteva secunde, relatează Reuters.

Pentru a instrui albinele, oamenii de ştiinţă de la laboratorul de cercetare bio-veterinară al Universităţii Wageningen le-a oferit apă îndulcită drept recompensă după ce le-a expus la probe infectate cu COVID-19. Ele nu au primit nici o recompensă după ce au fost expuse la probe neinfectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel