Guvernul Prim-Ministrului Narendra Modi a anunțat luni reguli pentru implementarea unei legi privind cetățenia din 2019, care exclude musulmanii, săptămâni înainte ca liderul naționalist hindus să caute un al treilea mandat în funcție.
Legea privind cetățenia oferă o cale rapidă către naturalizare pentru hinduși, parsis, sikhii, budhiștii, jainiștii și creștinii care au fugit în India, o țară cu majoritate hindusă, din Afganistan, Bangladesh și Pakistan înainte de 31 decembrie 2014. Legea exclude musulmanii, care reprezintă majoritatea în toate cele trei națiuni, relatează AP.
Legea a fost aprobată de Parlamentul Indian în 2019, dar guvernul lui Modi a amânat implementarea acesteia după ce au izbucnit proteste violente în capitala New Delhi și în alte locuri. Zeci de persoane au fost ucise în timpul zilelor de confruntări.
Protestele naționale din 2019 au adunat oameni de toate credințele, care au spus că legea subminează fundamentul Indiei ca națiune seculară. Musulmanii erau în special îngrijorați că guvernul ar putea folosi legea, împreună cu un registru național propus al cetățenilor, pentru a-i marginaliza.
Registul Național al Cetățenilor face parte din efortul guvernului Modi de a identifica și de a elimina persoanele despre care susține că au venit ilegal în India. Registrul a fost implementat doar în statul nord-estic Assam, iar partidul guvernamental Bharatiya Janata a promis să extindă un program similar de verificare a cetățeniei la nivel național.
Guvernul lui Modi a apărat legea privind cetățenia din 2019 ca pe un gest umanitar. Argumentează că legea este destinată exclusiv acordării cetățeniei minorităților religioase care fug de persecuție și nu va fi folosită împotriva cetățenilor indieni.
"Aceste reguli vor permite acum minorităților persecutate din motive religioase din Pakistan, Bangladesh și Afganistan să obțină cetățenia în țara noastră", a scris Ministrul de Interne Amit Shah pe X, anterior Twitter.
Principala opoziție a Indiei, partidul Congresului, a pus sub semnul întrebării anunțul, spunând că "momentul, chiar înainte de alegeri, este evident conceput pentru a polariza alegerile."
Organizația pentru drepturile omului Amnesty India a numit legea "discriminatorie" și a declarat că "contravine valorilor constituționale ale egalității și drepturilor internaționale ale omului." A spus că legea "legitimează discriminarea bazată pe religie" și este "excludentă în structura și intenția sa."
India este locul de origine al a 200 de milioane de musulmani, care constituie o minoritate semnificativă în țara cu peste 1,4 miliarde de locuitori. Aceștia sunt răspândiți în aproape fiecare parte a Indiei și au fost ținta unei serii de atacuri care au avut loc după ce Modi a preluat puterea în 2014.
Criticii spun că tăcerea evidentă a lui Modi în fața violenței anti-musulmane a încurajat unii dintre cei mai extremi susținători ai săi și a permis mai mult discurs de ură împotriva musulmanilor.
Modi a început să amestece din ce în ce mai mult religia cu politica într-o formulă care a resonat profund cu majoritatea hindusă a Indiei. În ianuarie, a inaugurat un templu hindus pe locul unei moschei demolate în orașul nordic Ayodhya, îndeplinind promisiunea de mult timp a partidului său naționalist hindus.
Majoritatea sondajelor de opinie sugerează că Modi va câștiga o majoritate în alegerile generale programate să aibă loc până în mai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu