Un ordin dat pe ultima sută de metri a guvernării Ponta declanșează un război total în farmacii. Bătălia este pe viață și pe moarte: fie marile concerne inovative se vor retrage de pe piața românească, fie cei care vând generice vor da faliment. Turbulențele îi vor afecta și pe pacienți, pentru că medicamentele pe care le caută pot apărea și dispărea de pe piață.
O completare a ministrului Nicolae Bănicioiu la ordinul de calcul a prețului detonează o bombă. Ministerul Sănătății a stabilit că, din 2016, firmele inovative trebuie să-și coboare prețul la nivelul genericului, când acesta este disponibil.
Riscuri pentru multinaționale
Marile concerne farmaceutice vor opta, în acest an, dacă mai rămân sau nu în România și ce produse vor înregistra la noi în țară. Riscul este ca prețurile mici din România să afecteze structura prețurilor din țările bogate.
Piața românească este una marginală, față de marii consumatori din Europa de vest. În schimb, a fost văzută ca o șansă pe termen lung: cei care au o cotă consistentă de piață vor câștiga în viitor, când românul va avea acces la medicamete la fe ca alți europeni (acum consumul este și de 10 ori mai redus). Așa s-a întâmplat în Polonia, după încheierea tranziției.
Firmele multinaționale vor lua în 2016 decizii strategice; ar putea fi tentate să rămână, dacă pe listele de compensare vor fi introduse molecule noi. Listele au fost înghețate din 2007, ceea ce înseamnă că românii nu au avut acces la tehnologii moderne în sănătate în ultimii opt ani. Abia în 2015 au intrat pe listă câteva medicamente. Multinaționalele sunt în expectativă: dacă una din marile companii decide să abandoneze piața românească, probabil se va declanșa o reacție în lanț.
Riscuri pentru firmele românești și importatorii de generice
În ultimii ani, producătorii de ”copii” s-au plâns de presiunea marilor jucători. Prețurile mai mari la care li se permite să vândă le oferă acestora posibilitatea de a face discount către farmaciști și marketing, prin care își cresc cota de piață, spune Dragoș Damian, președintele Asociației Producătorilor de Generice. Noul ordin de preț, impus la recomandarea Consiliului Concurenței, va restabili echilibrul, crede Damian.
Totuși, două riscuri pândesc industria de generice. În primul rând, marile concerne farmaceutice au o forță financiară colosală. Dacă își doresc piața românească, nu va fi nicio problemă să reziste aici. Cu noul ordin de preț genericele vor fi eliminate de către originale. Când și genericul și originalul se vinde la același preț, brandul face diferența. De ce să nu cumperi Aspirine Bayer, la prețul de acid acetilsalicilic? Pe de altă parte, dacă multinaționalele nu mai înregistrează și nu mai promovează medicamente inovative, ce vor vinde producătorii de copii, peste câțiva ani, se întreabă Dan Zaharescu, directorul ARPIM?
Cum funcționează protecția medicamentului original
Medicamentele moderne, inovative, sunt protejate de patent și pot fi vândute la prețuri mai mari, pentru a amortiza cheltuielile de cercetare și de lansare pe piață. După câțiva ani, patentul expiră, iar producătorii de generice, care nu au astfel de cheltuieli, intră pe piață cu copii mult mai ieftine. Prețul fiind controlat de stat, România încearcă să-l aducă la minimul european. Până acum, prețul genericului era calculat la 65% din prețul medicamentului inovativ, princeps.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News