Cursa înarmărilor UE a început cu mult înainte de războiul din Ucraina.
Din 2017 până în 2021, Bruxelles-ul a finanțat sectorul de război cu aproximativ 8 miliarde de euro alocați cercetării militare din Fondul European de Apărare. Investiții care ”au depășit linia roșie conform căreia UE nu ar trebui să finanțeze activități militare cu bugetul UE”, se arată în raportul privind cheltuielile UE de război publicat de ENAAT, rețeaua europeană împotriva comerțului cu arme.
În analiza activiștilor, grupul italian Leonardo este prima companie care beneficiază de cele două fonduri pentru cercetare și dezvoltare militară. Fosta companie italiană Finmeccanica a însumat proiecte și finanțări pentru 9,56% din programele de Acțiune Pregătitoare pentru Cercetare în Apărare și Programul European de Dezvoltare Industrială a Apărării, potrivit raportului citat de Europa Today.
Potrivit platformei publice Opensecuritydata.eu, care listează beneficiarii finanțării UE pentru securitate, Leonardo are dreptul de a atrage 41,6 milioane de euro în perioada 2019-2025 pentru un total de 45 de proiecte.
Pe podiumul companiilor care primesc cea mai mare pondere a fondurilor UE se află și compania franceză Thales (cu 6,6% din fondurile alocate) și compania spaniolă Indra (6,43%).
Descriere: Top 15 beneficiari ai fondurilor PADR/ Captură Raport ENAAT.
”Deși sunt disponibile public, aceste informații sunt în prezent răspândite în diferite agenții și departamente ale UE și în diferite instrumente online, dintre care unele sunt deosebit de complex de accesat”, a declarat Mark Akkerman, cercetător la Stop Wapenhandel, o organizație care face parte din ENAAT. "Alte date trebuie solicitate direct de la organismele naționale. Acesta este un obstacol serios în calea transparenței cu privire la subvențiile UE pentru sectorul de securitate", a adăugat cercetătorul.
Descriere: Unde exportă principalii beneficiari arme și ce conflicte alimentează/ Captura: Raport ENAAT
Opensecuritydata.eu a fost creat în 2021 de jurnaliștii de investigație Caitlin Chandler, Zach Campbell și Chris Jones cu sprijinul Institutului Internațional de Presă și al Centrului European de Jurnalism, ca un instrument unic pentru a afla care companii, organisme publice și institute de cercetare primesc finanțare din bani europeni pentru securitatea civilă.
Citește și:
„Banii nu reprezintă o prioritate pentru noi. Niciodată scopul afacerii noastre nu au fost banii și resursele materiale iar prietenia și cooperarea noastră cu Ucraina se bazează pe mulți ani. Prin urmare, indiferent de câți bani ni se oferă, vom fi sinceri, nu există nicio posibilitate ca dronele TB2 să fie vândute Rusiei”, a precizat Haluk Bayraktar, conform b1.ro.
Bayraktar, drona care a schimbat războiul din Ucraina. Creatorul ei, "Elon Musk al Turciei"
Valerii Zaluzhnyi, comandantul forţelor armate ucrainene, a postat la finalul lunii februarie imagini cu un convoi militar rusesc care se apropia de oraşul Herson, la doar câteva zile după startul invaziei. În centrul imaginii, s-a putut observa cum un sistem de ţintire s-a fixat pe un vehicul care a explodat câteva secunde mai târziu. "Iată ce poate face Bayraktar. Bun venit în iad!", a scris atunci Zaluzhnyi.
Bayraktarul un vehicul automat de zbor, gri, plat, cu aripi în unghi şi o elice în partea din spate, care transportă bombe ghidate prin laser. De asemenea, bayraktarul este suficient de mic încât poate fi transportat într-o camionetă şi costă mult mai puţin decât dronele americane şi israeliene. Creatorul acesteia, Selcuk Bayraktar, este unul dintre cei mai importanţi producători de arme din lume. Iar în Ucraina, bayraktarul a devenit deja o legendă, fiind făcut chiar şi un cântec despre aceasta.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu