Există noi avertizări cu privire la încălzirea globală.
În prezent este „aproape sigur” că 2024 - un an marcat de valuri de căldură intense și furtuni mortale - va fi cel mai cald an înregistrat vreodată, conform proiecțiilor serviciului european pentru climă.
Temperaturile medii globale din acest an sunt pe cale să depășească cu peste 1,5°C nivelurile preindustriale, ceea ce ar face din 2024 primul an calendaristic care va depăși acest prag simbolic.
Aceste temperaturi ridicate se datorează în principal schimbărilor climatice provocate de om, cu contribuții mai mici din partea factorilor naturali, cum ar fi modelul meteorologic El Niño.
Oamenii de știință spun că acest lucru ar trebui să constituie un semnal de alarmă înainte de conferința ONU privind schimbările climatice de săptămâna viitoare din Azerbaidjan, COP29.
„Acest ultim record reprezintă un nou avertisment dur pentru guvernele prezente la COP29 cu privire la necesitatea urgentă de a lua măsuri pentru a limita încălzirea în continuare”, a declarat Liz Bentley, director executiv al Societății Meteorologice Regale.
Temperaturile globale au fost atât de ridicate în primele 10 luni ale anului 2024, încât numai o scădere bruscă și neverosimilă în ultimele două luni ar împiedica stabilirea unui nou record.
De fapt, este probabil ca în 2024 să se înregistreze temperaturi cu cel puțin 1,55°C mai ridicate decât în perioada preindustrială, conform datelor furnizate de Serviciul European Copernicus pentru Schimbări Climatice.
„Preindustrial” se referă la perioada de referință 1850-1900, care echivalează aproximativ cu perioada de dinainte ca oamenii să înceapă să încălzească semnificativ planeta, de exemplu prin arderea unor cantități mari de combustibili fosili.
Proiecția înseamnă că 2024 ar putea depăși recordul actual de 1,48 grade Celsius, care a fost stabilit abia anul trecut.
„Acest lucru marchează o nouă etapă în înregistrarea temperaturilor globale”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus.
Ar reprezenta, de asemenea, prima dată când un an calendaristic a depășit pragul de 1,5 grade Celsius, conform datelor Copernicus.
Acest lucru ar fi simbolic, deoarece aproape 200 de țări s-au angajat să încerce să limiteze creșterea temperaturii pe termen lung la acest nivel în cadrul Acordului de la Paris privind schimbările climatice din 2015, în speranța de a evita unele dintre cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice.
Dacă limita de 1,5°C este depășită, acest lucru nu înseamnă că obiectivul de la Paris a fost încălcat, deoarece se referă la temperaturile medii pe o perioadă de aproximativ 20 de ani, pentru a elimina variabilitatea naturală.
Cu toate acestea, fiecare încălcare de un an aduce lumea mai aproape de depășirea pragului de 1,5°C pe termen lung. Luna trecută, ONU a avertizat că lumea s-ar putea încălzi cu peste 3°C în acest secol, pe baza politicilor actuale.
Specificul anului 2024 oferă, de asemenea, motive de îngrijorare.
Căldura de la începutul anului 2024 a fost stimulată de modelul meteorologic natural El Niño. În acest caz, apele de suprafață din estul Oceanului Pacific tropical sunt mai calde decât de obicei, ceea ce eliberează căldură suplimentară în atmosferă.
Această ultimă fază a fenomenului El Niño a început la mijlocul anului 2023 și s-a încheiat în jurul lunii aprilie 2024, însă de atunci temperaturile au rămas încăpățânat de ridicate.
În ultima săptămână, temperaturile medii globale au stabilit în fiecare zi noi recorduri pentru această perioadă a anului, conform datelor Copernicus.
Mulți oameni de știință se așteaptă ca faza opusă, mai rece, La Niña, să apară în curând. Teoretic, aceasta ar trebui să ducă la o scădere temporară a temperaturilor globale anul viitor, deși modul exact în care se va întâmpla acest lucru este incert.
„Vom urmări cu interes ce se va întâmpla în 2025 și după aceea”, spune Ed Hawkins, profesor de științe climatice la Universitatea din Reading.
Dar, având în vedere că nivelurile de gaze cu efect de seră din atmosferă continuă să crească rapid, oamenii de știință avertizează că este probabil doar o chestiune de timp până când vor fi stabilite noi recorduri.
„Temperaturile mai ridicate fac furtunile mai intense, valurile de căldură mai fierbinți și ploile abundente mai extreme, cu consecințe clar vizibile pentru oamenii din întreaga lume. Stabilizarea temperaturilor globale prin atingerea unui nivel net zero de emisii este singura modalitate de a nu mai crește costurile acestor dezastre”, a spus profesorul Hawkins, conform BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu