Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a fost invitatul emisiunii "Realitatea la raport", moderată de Andreea Creţulescu. "Nu am îmbrăţişat niciun naţionalism, dar n-am fost lipsit niciodată de sentimentul că nu trebuie să fim nişte râme, în faţa nimănui", a răspuns Crin Antonescu acuzaţiilor formulate de Traian Băsescu.
- Faptul că sunt atenţi, în calitate de parteneri, la noi, e un lucru bun, normal şi în fond acesta este spiritul UE. Un parteneriat bazat pe valori comune. Faptul că România e pe primul loc in materie de corupţie si ultimul loc in privinţa gradului de absorbţie a fondurilor europene din UE: dacă noi credem că am ajuns aici in 2 luni de când e guvernarea Ponta sau 10 zile de când sunt preşedinte interimar, sigur ca de vină suntem noi. Dacă dăm celălalt răspuns, cred că vinovaţi sunt mai mulţi. Şi cred că răspunsul este unul singur.
- Când se vorbeşte de suspendarea statului de drept, lovitură de stat- asta e foarte grav. Afectează apetitul investitorilor, avem efectele legate de cursul valutar. Există totuşi în circuitul diplomatic şi în imaginarul public european câteva lucruri care, dacă se repetă cu intensitate o bucată de timp, trebuie câţiva ani ca să le schimbi. Fiecare se simte dator să sdauge şi la un moment dat, se creează o imagine care dăunează din punct de vedere diplomatic.
- Sunt gata să-mi asum responsabilitatea pentru cele 8 zile in care mă aflu in locul in care Băsescu se află de 8 ani. Sunt lucruri care vor costa România după ce conflictul va fi tranşat intr-un fel sau altul, poate chiar pentru mai multă vreme.
- Eu nu am făcut nişte declaraţii cu un aer polemic la adresa existenţei sau persistenţei mecanismului MCV, e foarte bine că există. Am remarcat că ce s-a adăugat acum la acest raport excede - nu vorbim doar de combaterea corupţiei, ci de lupta politică de pe scena românească, s-a trecut dincolo de raza de acţiune a Comisiei Europene Când prescrii ce ordonanţe are voie sa dea un guvern, ce are voie să facă preşedintele interimar, e o trecere dincolo.
- Nu am îmbrăţişat niciun naţionalism, dar n-am fost lipsit niciodată de sentimentul că nu trebuie să fim nişte râme, în faţa nimănui.
- O ţară trebuie respectată în suveranitatea sa, nu poţi spune atât de brutal că preşedintele are voie sau nu să facă asta: preşedintele e un demnitar de rang inalt, nu un infractor căruia ii sunt restrânse drepturile de acţiune sau drepturile civile.
- Eu am vorbit despre aceste lucruri in momentul în care nu deţineam funcţia de acum. Ştim să distingem ce inseamnă presiunea factorului politic asupra justiţiei şi ce inseamnă discursul public. A pune in vedere actualei puteri să nu mai facă niciun fel de presiune asupra justiţiei este o exagerare, cu un cuvânt foarte elegant .A impune sancţiuni pentru oamenii politici care mai comentează vre odecizie a unei instanţe. Una e să faci presiuni, deciziile oricărei instanţe trebuie respectate in sensul aplicării lor.
- A fost o exagerare mare. Să nu uităm că Monica Macovei a dat numeroase mail-uri colegilor din PE în care folosea termenul coup d'etat, vorbea de lovitură de stat.
- Traian Băsescu este un exemplar politic degradat, degenerat. Asta este afirmaţia mea. Foarte multe au pornit de la el, de la lupta sa disperată, degeaba spune că nu, se luptă pentru scaunul acela, pentru butoanele acelea se luptă.Chiar şi acum Băsescu e redutabil în campanie. Diferenţa e că, prin modul în care pune problema - dacă nu mai sunt eu Băsescu şeful statului, sunteţi disperaţi, nu mai sunteţi în Europa, vă înghite Moscova- e o formă de şantaj, de a minţi şi a dăuna propriei tale ţări. Dintr-o slăbiciune pe care o asum, nu am fost preocupati să ne cunoaştem mai bine cu omologii străini, Băsescu a avut grijă să inducă şi acolo ideea.
- Va veni referendumul, va tranşa situaţia intr-un fel de care aveam nevoie pentru că, pe fond, am ajuns aici pentru că nu se putea merge mai departe. Vom intra in normal cu o anumită coerenţă. Alegerea românilor e să-i dea din nou toată puterea lui Traian Băsescu, pentru a face ceea ce a făcut- sau Băsescu va fi pensionat politic, având in vedere si starea de inaintată degradare politică si vom avea o guernare coerentă, cu alegeri prezidenţiale anticipate, cu alegeri parlamentare la toamnă.
- Când m-a intrebat ambasadorul german ce rezerve am faţă de criteriul de 50% plus 1 pentru validarea referendumului, l-am intrebat dacă ştie câţi alegători sunt în România,a spus că nu, i-am mărturisit că nici eu. Avem o cifră, e adevărat, dar ea nu este reală. Nu avem datele de la recensământul din 2011.
- Faptul că un senator vorbeşte şi propune ce vrea în Parlamentul ţării lui nu e o încălcare a Constituţiei
- Despre demisie in cazul în care Băsescu revine la Cotroceni: Ce să fac, să incep tocmeala cu exegeţii băsismului, cu Sulfina Barbu sau Ioan Oltean? Dacă Băsescu se intoarce cu actul in mână la Cotroceni, am plecat. Şi de ce: nu din teribilism. Am spus că suntem intr-un blocaj şi prin această suspendare am apelat la instanţa supremă pentru a tranşa acest lucru. Dacă Băsescu se intoarce preşedinte la Cotroceni, eu mă retrag: să nu-l mai sâcâi pe dl Băsescu. Cred că mai mult de jumătate plus 1 dintre români au suferit mult in aceşti ani.
Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a anunţat, luni, că a decis să promulge legea de modificare a Legii referendumului, aşa cum au decis Parlamentul şi Curtea Constituţională, astfel că referendumul va fi validat prin prezentarea la urne a 50% plus 1 dintre persoanele cu drept de vot.
La referendumul din 29 iulie nu este în joc doar mandatul lui Traian Băsescu, ci şi cariera politică a lui Crin Antonescu. "Eu nu negociez şi nici nu las loc la interpretări. Dacă domnul Băsescu revine cu zero voturi la Cotroceni, eu mă retrag din viaţa politică", a declarat luni Crin Antonescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News